22.03.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les Notícies de la Nit' de hui els hem informat de l'augment de les denúncies per violació a la Comunitat Valenciana. Segons el Ministeri de l'Interior han pujat un 48% en 2022, fins als 349 casos. D'altra banda, s’han registrat 1.854 denúncies per delictes contra la llibertat sexual, que han ascendit un 13%. Aquest increment, en part es deu al fet que les dones cada vegada tenen menys por o vergonya a denunciar, però també és cert que hi ha un nombre important de violacions i d'agressions sexuals que no es denuncien. Veus expertes veuen al darrere la falta de referents sexoafectius més enllà de la pornografia, on l'home és qui domina les relacions sexuals i és qui obté el plaer.

De fet, en dos dies cinc homes han sigut detinguts per agressions sexuals a la Comunitat Valenciana. L'últim cas s'ha produït a Alacant on dos joves van violar diverses vegades una menor de catorze anys. A Castelló de la Plana s'investiguen quatre denúncies més per agressions sexuals. Els fets van passar durant les festes de la Magdalena i una de les víctimes és també menor. De moment hi ha tres detinguts.

Dimiteix la directora de la Guàrdia Civil, Maria Gámez. La primera dona a dirigir el cos armat ha anunciat la dimissió en fer-se pública la imputació del seu marit en una ramificació del cas dels ERO d'Andalusia. El relleu no s'ha fet esperar i la substitueix qui fins hui era delegada del govern a Madrid, Mercedes González. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha elogiat el seu treball. 

En l'àmbit polític, la notícia del dia és el fracàs de la moció de censura contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, tal com estava previst. Abans de la votació hi han intervingut els dos últims partits que quedaven per fer-ho: PP i PSOE. El portaveu socialista, Patxi López, ha recordat el missatge de Vox cap als populars per a saber com es posicionarien. La portaveu popular, Cuca Gamarra, ha retret a Vox que amb la moció fracassada haja fet un regal al govern de Sánchez. Al remat, només hi han votat a favor els diputats de Vox i un exdiputat de Ciutadans, el PP se n'ha abstingut i la resta de parlamentaris hi han votat en contra. 

Noves declaracions en el cas Gürtel. El penedit José Luis Peñas ha explicat com s'adjudicaven els contractes. És el testimoni que va presentar les gravacions que destaparen la trama Gürtel. L'exregidor de Majadahonda ha explicat, a més, que la relació que hi havia entre l'expresident Camps i el Bigotes era molt estreta. 

La Generalitat presenta el recurs davant del Suprem contra el transvasament Tajo-Segura. El Consell no està d'acord amb la retallada que es va aprovar en el Pla Hidrològic del Tajo i que reduirà l'aportació d'aigua per al transvasament al Segura. El president Ximo Puig considera que hi ha parts d'aquest pla que són lesives per a l'agricultura de la Comunitat Valenciana. Aquestes i altres notícies al nostre pòdcast.

stats