22.02.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En les 'Notícies de la nit' de hui hem abordat la salut mental entre els més joves, que s'ha agreujat sobretot arran de la pandèmia. En centres educatius com l'Institut d'Ensenyament Secundari La Moreria de Mislata han alertat de la gravetat de la situació i la manca de recursos. Tenen una quinzena de casos d'alumnes amb conductes suïcides o d'autolesions. L'equip directiu havia anunciat la dimissió i ha reclamat esforços a la Conselleria d'Educació. La Generalitat s'ha compromés a destinar més personal. El de Mislata revela un problema molt més ampli que es repeteix en altres centres educatius. La demanda dels joves per problemes de salut mental s’ha incrementat un 20 per cent. 

En política, recta final de legislatura a les Corts, on hem anat en directe per a copsar l'ambient d'una jornada maratoniana que ha començat a les 9 del matí i ha acabat passades les 9 de la nit. Hi ha lleis importants per a aprovar, com la de benestar animal i la de l'agència valenciana de medi ambient. També s'ha parlat de despoblament i s'ha anunciat que els municipis de menys de 300 habitants seran considerats en risc de despoblament. 

Pel que fa a la llei de benestar animal, s'aprovarà demà, amb les crítiques de la Federació de Caça, que, com l'oposició, adverteix de la possible inconstitucionalitat. 

En tribunals, el focus tornarà a estar en l'Audiència Nacional, on quatre ex-alts càrrecs de la Generalitat en època de Francisco Camps reconeixen adjudicacions irregulars a Gürtel. Durant la sessió de hui han apuntat a alguns exconsellers com les persones que donaren les instruccions per a contractar amb Orange Market. I també a l'amistat de Francisco Camps amb el dirigent de la trama a València, Álvaro Pérez, 'el Bigotes'. L'expresident de la Generalitat ha eixit tranquil de la sessió i manté que tot és obra de la Fiscalia.

També ens hem acostat a l'encefalitis, des d'una perspectiva científica i humana. Això és el que busca el documental 'Mirar al miedo'. En el Dia de l'Encefalitis, hem parlat del cas d'una jove oriolana, Marta Huertas, que ha passat no una, sinó dues encefalitis diferents que li han marcat la vida i la de tota la família. Reclama un paper actiu de les administracions i de la societat respecte de les malalties minoritàries. 

La Comunitat Valenciana és líder a Espanya en la creació de comunitats energètiques: n'hi ha huitanta al nostre territori. L'associació que les agrupa denuncia que la nova i complexa burocràcia que generen aquestes instal·lacions, on intervenen diversos agents, ha rertardat durant mesos la posada en marxa. Aquestes i altres notícies, en el pòdcast de hui. 

stats