21.06.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem estat a Alacant, on les festes de les Fogueres ja omplin els carrers i places amb els monuments valorats i les flors que han començat a ofrenar aquesta vesprada a la patrona de la ciutat, la Mare de Déu del Remei. Diputació-Renfe és la foguera guanyadora en la Categoria Especial, després de rebre el vot de qualitat del president del jurat, per haver empatat a 88 punts amb la foguera Florida-Portatge. David Sánchez Llongo ha fet triplet, en guanyar primer al març a València amb el monument de la falla Exposició i ara a Alacant amb la foguera Diputació-Renfe, i també en la Secció Primera, en la foguera Esplanada. 

Preocupació en Ford Almussafes per l'endarreriment de la nova plataforma de vehicles elèctrics. El primer cotxe cent per cent elèctric no eixirà de la fàbrica d'Almussafes com a mínim fins a l'any 2027. És el que trasllada el comité d'empresa, que hui s'ha reunit amb la direcció europea a Alemanya. Ford sí que ha confirmat que es presentarà a la segona convocatòria del segon pla del vehicle elèctric, el Perte, dotat amb 873 milions d'euros, tant en fàbrica com en bateries. El comité d'empresa s'ho pren amb certa cautela, atés que la multinacional va renunciar a última hora als 106 milions d'euros que tenia aprovats en el primer Perte. La multinacional no ha traslladat ni terminis ni pla d'inversions a la planta valenciana. Les decisions estratègiques es prenen a la seu central, als Estats Units, i Detroit no concretarà els plans fins a l'últim trimestre de l'any, entre octubre i novembre. 

La precampanya electoral per a les eleccions del 23J comença hui amb la publicació de les candidatures electorals en el BOE. Aquestes candidatures, que encara són provisionals, ens diuen que al Congrés se n'han presentat 13 per València, 12 per Alacant i 9 per Castelló. Aquest dimecres la cap de llista del PSOE al Congrés per València, Diana Morant, ha fet referència al pacte del PP amb Vox per a la Generalitat i per què a Extremadura aquest pacte no val. Mentrestant a Madrid s'ha fet la posada de llarg de la coalició Sumar. Yolanda Díaz ha aparegut escortada per deu dones que són cap de llista en diferents circumscripcions: entre elles Àgueda Micó, cap de llista de Compromís-Sumar per València. 

A Extremadura continua el debat del pacte entre el PP i Vox. Fernández Vara demana que no se'ls utilitze per a tapar l'acord dels dos partits de dreta a la Generalitat, mentre que la candidata popular, María Guardiola, assegura que no donarà suport als socialistes per a la investidura a la seua comunitat. El líder de Vox no fuig del xoc directe amb Guardiola, a qui acusa d'insultar-los i afavorir els socialistes. I Alberto Núñez Feijóo aprofita per a justificar els pactes en un cas i en l'altre, i assenyala que és qüestió de nombre de vots. 

A París almenys hi ha 29 persones ferides i 10 desaparegudes després d'una forta explosió en un edifici del centre. S'investiga si l'explosió, que ha fet que s'incendien diversos edificis, ha sigut per una fuga de gas. La Gendarmeria ha evacuat el barri, prou cèntric, situat al districte cinqué, prop del Panteó, dels Jardins de Luxemburg i de la catedral de Notre-Dame. A la zona s'ha establit un cordó de seguretat per a tancar el pas als carrers pròxims on ha sigut l'explosió. 

stats