21.04.2023 | Les notícies de la nit

65 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' de hui hem informat que es disparen els accidents laborals mortals per causes no traumàtiques. Els provocats per infarts, o estrés, que fins ara no s'incloïen en les estadístiques, han pujat un 27 per cent. L'any passat 28 persones van perdre la vida per aquestes causes a la Comunitat Valenciana, segons ha revelat el sindicat Comissions Obreres. Alerten que la xifra pot ser molt més alta perquè moltes morts es produeixen fora del lloc de treball i per tant no es comptabilitzen en les estadístiques com accidents laborals, tot i que els motius estan lligats directament amb el ritme del treball.

Els trens de baix cost han disparat els viatges en la línia d'alta velocitat entre Madrid i València i això ha fet que es dupliquen els passatgers. Més oferta, més competivitat i uns preus econòmics que aprofiten usuaris i empreses. El trajecte Madrid-València ha superat el milió de passatgers atrets pels preus baixos. És una conseqüència de la liberalització dels serveis ferroviaris d'alta velocitat. La situació per a expandir-se fora de València. 

La demanda d'oli d'oliva s'ha desplomat a la Comunitat Valenciana vora un 30% segons dades de La Unió Llauradora i Ramadera. Pel que fa al preu ha augmentat més d'un 30% respecte a la campanya anterior a causa de l'escassa producció. A hores d'ara hi ha cooperatives del Baix Maestrat que s'estan quedant sense oli. Les comarques del nord han sigut les pitjors parades per esta campanya desastrosa. Ací la producció s'ha reduït un 90%. Per exemple la Cooperativa de la Jana va deixar de moldre al febrer, dos mesos abans dels que és habitual. La campanya d'enguany ha sigut desastrosa per un còctel de perverses combinacions meteorològiques de la passada primavera. Ara les perspectives són molt bones, però si no plou la campanya següent serà una ruïna per als productors d'oli d'oliva.

Tot a punt a Alcoi per a l'inici de la trilogia festera dels Moros i Cristians. Hui, l'espectacular Himne de Festes a càrrec de les bandes que s'han congregat a la Plaça d'Espanya i la Nit de l'Olla serveix de preàmbuls dels tres dies grans. Demà al matí l'entrada cristiana, a la vesprada la mora. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast. 

stats