21.03.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de l'advertència que hui ha fet el síndic de greuges, Ángel Luna, sobre les traves de l'administració, que ha esdevingut, en la seua opinió, "territori hostil" per a la ciutadania. Durant la presentació de la memòria anual a les Corts, Luna ha advertit de la desidia en la tramitació d'expedients i de l'abús de la cita prèvia, un sistema nascut a causa de les necessitats que imposava la pandèmia, però que encara sobreviu en moltes administracions i que no té aval jurídic. El síndic ha dit que ampliarà a més centres educatius la investigació sobre problemes de salut mental entre la joventut, com el de l'institut de Mislata on es van detectar quinze casos d'estudiants amb protocol de conductes suïcides. 

L'altre focus de hui ha estat al Congrés, on esta vesprada ha acabat la moció de censura impulsada per Vox contra Pedro Sánchez i que té l'economista Ramón Tamames com a candidat. Tamames ha fet una esmena a la totalitat a la gestió del govern espanyol en tots els àmbits, que ell ha qualificat de "govern Frankenstein", i ha criticat la situació de "desgavell generalitzat de la despesa pública, en funció de despeses electorals més que de creació de riquesa i ocupació". Tant el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com la vicepresidenta Yolanda Díaz han aprofitat les seues intervencions per a reivindicar els èxits de la coalició i mostrar unitat. Sánchez també ha acusat Vox d'autoretratar-se sembrant odi i frustració en la política espanyola. Creuant tot el cara a cara, una sonada absència: la del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, criticada per uns i altres. 

I a les Corts, les síndiques han acordat el calendari per a l'últim ple granera, que aprovarà tres lleis que queden pendents. A més, els populars i Vox han confirmat la personació judicial en el cas Assut, tot i que compartiran advocat. Compromís, per la seua part donarà suport a la creació de la comissió parlamentària sobre este cas. Per la seua part, el diputat socialista José Muñoz, ha retret a la síndica popular María José Catalá la privatització de la Universitat Internacional de Valencia i el sou que cobra. 

Dos detinguts en relació amb les agressions sexuals que s'han produït este cap de setmana a Castelló de la Plana. L'Hospital General de Castelló ha confirmat que han atés quatre dones per agressions sexuals durant les Festes de la Magdalena, una d'elles de tretze anys. La delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha confirmat que hi ha tres denúncies i que continuen les investigacions. 

stats