21.02.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En ‘Les notícies de la nit' de hui hem informat sobre l'última peça de la macrocausa Gürtel, que jutja les presumptes irregularitats comeses en contractes públics adjudicats a la trama Gürtel per al muntatge de l'expositor de Fitur el 2009, en què l'expresident de la Generalitat Francisco Camps ha tornat a ser protagonista. En aquest cas, el tribunal l'ha obligat a seure en primera fila per a evitar incidents i poder mantindre l'orde de la sala. 

Les acusacions demanen la presó permanent per a Jorge Ignacio Palma, l'assassí de Marta Calvo i dues dones més. El van condemnar a 159 anys de presó per tres assassinats i l'intent d'assassinat de sis dones més. Hui ha tornat a seure en el banc dels acusats, en aquest cas del Tribunal Superior de Justícia, que ha de resoldre els recursos que han presentat les parts. A més, l'advocada de la mare de Marta Calvo ha insistit en la petició que se'l condemne també per un delicte contra la integritat moral. L'advocada de Palma també ha presentat recurs contra la sentència, però per a demanar-ne l'absolució. Diu que la condemna està basada en hipòtesis i que no hi ha cap fet provat.

Més de 2.500 milions es destinaran a partir del curs que ve a beques. Beneficiaran més d'un milió d'estudiants, però sobretot aquells que es desplacen a una altra ciutat per a estudiar o per a l'alumnat amb necessitats especials, dotada amb 400 euros, de segon d'infantil a batxillerat i formació professional. En ‘Les notícies de la nit’ ens hem acostat a una d’aquestes realitats, la de Lluna, alumna amb diversitat funcional. Les famílies que tenen fills amb diversitat funcional suporten un sobrecost molt significatiu per a poder donar-los el suport vital que necessiten. Diuen que aquesta ajuda alleujarà la càrrega, però que no és suficient

I la vespra del Dia per la Igualtat Salarial, hi hem posat una xifra. Més de 5.073 euros menys a l'any és el que coben les dones en comparació amb els homes a la Comunitat Valenciana. Aquesta reducció es deu al fet que tenen més contractes parcials, més temporalitat i més desocupació. 

De l'exterior, tres dies abans del primer aniversari de la invasió russa d'Ucraïna, creix l'encreuament de declaracions i tensió entre els Estats Units i Rússia. Hui el president estatunidenc, Joe Biden, ha dit des de Polònia que Ucraïna no serà mai una victòria per a Rússia. Ha sigut la resposta de Biden al discurs de Vladímir Putin, que amenaça de dur la guerra fins al final. Putin ha anunciat hui que suspén l'últim tractat per al control d'armes nuclears amb els Estats Units. Joe Biden augmenta el seu protagonisme en el conflicte i respon que l'OTAN està més forta que mai. 

stats