20.12.2022 | Les notícies de la nit

60 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' de hui hem informat del fracàs del ple extraordinari del Consell General del Poder Judicial. Després de tres hores de reunió, el sector conservador, majoritari en l'òrgan de govern dels jutges, no ha pogut tirar endavant els dos candidats que pretenia designar per al Tribunal Constitucional. A més, han vetat el que proposava la minoria progressista. Això significa que es manté el bloqueig en el Poder Judicial perquè, sense pacte entre els dos sectors és impossible desbloquejar la renovació del Tribunal Constitucional. Per això, Pedro Sánchez ha mogut fitxa i el PSOE presentarà aquesta mateixa setmana una proposició de llei que incloga la reforma de l'elecció dels magistrats que ahir va paralitzar el mateix tribunal. 

A les Corts s'han tornat a viure discrepàncies entre els socis el Botànic en la llei d'acompanyament dels pressupostos. L'impost de successions, les energies renovables i els bous al carrer han dividit el PSPV, Compromís i Unides Podem. L'esmena socialista per a modificar l'impost de successions ha tirat endavant amb el suport de l'oposició, tal com estava previst, però la discrepància s'ha accentuat quan el PSPV s'ha sumat al PP i Ciutadans per a aprovar una esmena segons la qual la sanitat pública assumirà part de les despeses sanitàries no assegurades en els bous al carrer. 

El Tribunal Suprem ha condemnat en ferm a dos anys i un dia de presó per robar diners de la caixa d'una administració de Loteria. És l'antic propietari de l'administració número 1 de Castelló, que va arribar a endur-se 65.000 euros de la caixa del propietari actual. En el procés de traspàs s'oferia a ajudar-lo per a ensenyar-li l'ofici, però mentrestant li robava diners. L’han condemnat per un delicte continuat de furt.

Noves revelacions del cas Assut. La Guàrdia Civil creu que els socialistes valencians van finançar amb diners en B diverses despeses de les campanyes electorals del 2007 i el 2008, que tingueren Carme Alborch i María Teresa Fernández de la Vega com a caps de llista. Així es desprén d'una peça separada del cas Assut, coneguda hui, en què s'investiguen presumptes comissions a canvi d'adjudicacions d'obra pública. 

De l'exterior, hui es compleixen 300 dies de guerra a Ucraïna. El moment coincideix en el reconeixement per part de Vladímir Putin per primera vegada que la situació als quatre territoris annexionats és extremadament difícil. Un dia en què Zelenski ha aprofitat per a visitar les seues tropes a Bakhmut, escenari dels combats més acarnissats de tot el país. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast. 

stats