20.09.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

Tret d'eixida a les compareixences dels nous consellers i conselleres a les Corts. Hui n'han comparegut els tres primers. El vicepresident primer i conseller de Cultura, Vicente Barrera, s'ha estrenat a les Corts anunciant que combatrà "el pancatalanisme". Barrera ha confirmat que subvencionarà entitats contràries a les normes de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i l'oposició l'acusa d'incultura i de censura. En el seu torn de compareixences en el parlament valencià, la vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Susana Camarero, ha anunciat un protocol per a atendre menors en situació de risc i ha situat la violència de gènere com una "qüestió prioritària". I aquesta vesprada, la titular d'Hisenda, Ruth Merino, ha promés noves rebaixes fiscals. 

També aquesta vesprada, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, des de l'Assemblea de l'ONU a Nova York, ha dit que serà coherent amb la seua política a Catalunya, mentre creix la tensió política a mesura que s'acosta la sessió d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo. En el PSOE, hi ha sectors que es mostren inquiets per l'amnistia que reclamen els independentistes. I en el PP, el malestar creix per la forma com el partit va afrontar ahir en el Congrés l'ús de les llengües oficials. 

El sector pesquer reclama retirar l'anomenat peix vegetal per frau. Han demanat al Ministeri de Consum que retire l'etiqueta perquè confon els compradors i perquè és una competència deslleial que vulnera les normes de publicitat i de seguretat alimentària. Diuen que ni és peix ni aporta els nutrients dels productes de la mar.

El Regne Unit es despenja de la lluita contra el canvi climàtic i anuncia mesures que van en contra de les recomanacions internacionals. Continuarà la venda de vehicles amb combustibles fòssils fins al 2035, i no hi haurà més impostos a l'aviació. El secretari general de l'ONU havia advertit prèviament que la humanitat ha obert les portes de l'infern.

I en cultura, 'Personal i transferible' és el nou llibre de Raimon. Una novetat editorial sobre els seus dietaris, inèdits fins ara, que permet posar en valor el testimoni excepcional d'un cantant compromés i un intel·lectual connectat al seu temps. Són les notes escrites en llibretes des de finals del 81 fins a finals del 83. Anys de transició en la política, però també en la cançó, que el cantant de Xàtiva va viure amb un gran interés. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast.

stats