20.06.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat que continua l'estira-i-arronsa sobre la violència de gènere, que continua marcant el discurs polític. Hores després de contextualitzar Alberto Núñez Feijóo la condemna per violència masclista del número 1 de Vox per València al Congrés, el portaveu de campanya popular ha matisat les paraules del seu president i ha insistit que Carlos Flores Juberías està invalidat per a ser representant públic. Mentrestant l'esquerra acusa Núñez Feijóo de fer retrocedir les dones vint anys i d'estar deslegitimat per a governar Espanya. Tot mentre la líder dels populars a Extremadura ha trencat les negociacions amb Vox i ha assenyalat que no pactarà amb els qui neguen la violència masclista. 

En el pacte entre els populars i Vox per a governar la Generalitat, el partit d'extrema dreta encara manté la incògnita de qui presidirà la mesa de les Corts. En l'última reunió de la junta de síndiques s'ha fet el repartiment de l'hemicicle per als grups parlamentaris en la legislatura que començarà el pròxim dilluns. Mentrestant hui ha sigut la primera trobada entre Ximo Puig i Carlos Mazón després de les eleccions autonòmiques, per tal de començar el traspàs de poders. Tots dos han definit la reunió de cordial, on la presidència de la Generalitat ha traslladat un missatge de continuïtat, per a tranquil·litzar els inversos estrangers.  

En tribunals, l'Audiència Nacional ha fet hui una nova sessió de la peça valenciana del cas Gürtel. Versions enfrontades entre qui va ser secretari general del PP a la Comunitat Valenciana, Ricardo Costa, i l'exconsellera de Turisme, Milagrosa Martínez. Costa ha assenyalat Francisco Camps com a responsable de contractar la trama Gürtel, perquè era el mateix expresident qui manava les contractacions. Però Milagrosa Martínez, també expresidenta de les Corts, ha dit que l'única orde que va rebre d'ell va ser la de potenciar el turisme.

Ha acabat el malson per a tres menors que la Policia Nacional ha alliberat a Cullera, a la Ribera Baixa. Els tres xiquets, de 15, 11 i 1 any respectivament, i una jove de 18 anys, estaven tancats en una vivenda en condicions d'insalubritat i cap d'ells estava escolaritzat, almenys des de feia dos anys. En la mateixa operació han detingut un home i una dona com a presumptes autors de delictes de maltractament en l'àmbit familiar i abandonament de menors. El pare biològic de tots també tenia altres causes pendents per estafa. 

L'Oficina Europea de Patents ha reconegut el químic i investigador valencià Avel·lí Corma com a millor inventor europeu de l'any. Investigador del CSIC i de la UPV, Corma rep este reconeixement per la trajectòria professional, de més de tres dècades, lligada al món de la química. Corma ha registrat més de 200 patents al llarg de la vida professional, sempre amb un objectiu: la sostenibilitat.

A Alacant aquesta vesprada s'han conegut els premis de les fogueres infantils d'enguany. La comissió El Baver - Els Antigons s'ha proclamat guanyadora de la Categoria Especial, amb un monument obra dels artistes valencians Iván Tortajada i Fernando Foix. Nou punts l'han separada de la segona classificada, Sèneca-Autobusos, que tornava a Especial deu anys després. I tercer premi, per a Diputació-Renfe, que s'ha quedat molt prop de la segona posició, amb 103 vots. 

stats