20.02.2023 | Les notícies de la nit

30 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat que la terra ha tornat a tremolar al sud de Turquia dues setmanes després dels dos terratrémols de més de 7 graus que han deixat, de moment, una xifra de víctimes mortals que supera les 47.000 entre Turquia i Síria. Una xifra, però, que es preveu que augmente a mesura que les màquines excavadores pentinen el terreny. Aquesta vesprada, un nou sisme, de magnitud 6,4 en l'escala de Richter, ha sacsejat la zona més castigada quant a pèrdues humanes i l'única regió on encara continua la recerca de persones amb vida. I és que a la resta el govern turc ha decidit parar-la. 

En tribunals, hui s'ha représ el juí a Francisco Camps i 26 acusats més pels contractes de Fitur amb la Gürtel. L'expresident de la Generalitat ha estat centre de la diana. L'han assenyalat Álvaro Pérez, més conegut per 'el Bigotes' i Pablo Crespo, número 2 de la trama Gürtel. Tots dos han coincidit a declarar que el tentacle valencià de la trama es crea ací gràcies a la bona relació amb Camps. Una relació que va permetre proporcionar contactes com el de l'estand de Fitur, ara a juí. Per la seua banda, Francisco Camps, ho ha negat tot i ha reiterat que la Fiscalia Anticorrupció va contra ell. 

Totes les depuradores gestionades per l'empresa pública de sanejament d'aigües, vora 500, estan en alerta. Després que almenys tres d'aquestes instal·lacions han patit robatoris de coure les últimes setmanes. Els lladres van entrar a la depuradora de Vinaròs la nit de divendres. Dissabte a la nit ho feien a la de la Vall d'Uixó i, fa un mes a Peníscola. En total, han robat més de 3.000 metres de cablejat, valorat en 130.000 euros. La Guàrdia Civil de Castelló, la Policia Judicial i el Seprona s'encarreguen d'investigar els fets. 

La Comunitat Valenciana és la segona de tot Espanya en desnonaments. En el conjunt de l'Estat es declararen l'últim trimestre del 2022 més de 4.000 desnonaments, és quasi un 40 per cent més que el trimestre anterior. La pujada dels tipus d'interés, amb repercussió directa en l'increment de les hipoteques, ha tret a la llum el repunt dels desnonaments, un drama social que no ens ha abandonat. A la Comunitat Valenciana s'han realitzat 840 llançaments, és un 53 per cent més que el trimestre anterior.  

La polèmica per la construcció de trens que eren massa grans per a travessar els túnels de Cantàbria i Astúries ha provocat una doble dimissió, la de la secretària d'estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i anterior presidenta d'Adif, Isabel Pardo de Vera, i el president de Renfe, Isaías Taboas. Que ja tenen substituts. El nou president de Renfe serà Raül Blanco i ocuparà la secretaria d'estat de Transports, David Lucas. Els seus càrrecs seran aprovats demà dimarts en el Consell de Ministres. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha demanat disculpes i s'ha compromés a entregar els nous combois el 2026. Fins a aquesta data, a manera de reparació, els trens de rodalia seran gratuïts a Astúries i Cantàbria.

stats