20.01.2023 | Les notícies de la nit

65 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat del contingut del dictamen del Consell d'Estat sobre el pla de conca del Tajo, que afecta directament el transvasament al Segura. Aquest confirma el vistiplau al decret plantejat des del Ministeri per a la Transició Ecològica, però també hi fa observacions. El Consell d'Estat diu que hi ha hagut falta de transparència i el nou decret ha de ser compatible amb el transvasament. Des de la Generalitat tenen clar que hi ha marge i motius perquè el govern espanyol rectifique. Des del PP, no. El govern espanyol no pensa de moment modificar el decret. Isabel Rodríguez, portaveu i ministra de Política Territorial, ha remarcat aquesta vesprada que l'executiu no només està pensant en la conca del Tajo, sinó també en la del Segura. 

Els propietaris dels terrenys expropiats per a la Gigafactoria de Volkswagen a Sagunt se senten maltractats. Acusen la Generalitat i el govern espanyol de pagar-los per davall del valor. Des de les organitzacions agràries, la Unió Llauradora i Ramadera i AVA, acusen l'administració d'afavorir la multinacional. Per les primeres expropiacions, la Generalitat va pagar una mitjana de 20 euros el m2. Ara n'ofereix entre 10 i 15 euros, en funció de les característiques del terreny. Davant d'aquesta oferta, la majoria de propietaris van decidir acudir al jurat d'expropiació, que va establir una quantitat a mitjan camí. La Generalitat no l'accepta i ha decidit emprendre la via judicial.

El Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana denuncia deficiències en el servei d'hemodiàlisi en mans de diferents empreses concessionàries. D'una banda, la falta d'ambulàncies obliga els pacients a compartir-les amb altres malalts, fet que suposa fer diverses parades i allargar el trajecte de les clíniques a casa. Un trajecte de vint minuts entre Borriana i Castelló es podia convertir en hora i mitja, amb diverses parades per a arreplegar més malalts i llargues esperes a l’hospital. De l'altra, es queixen de la falta d'experiència dels professionals o de la qualitat dels materials. La Conselleria de Sanitat, ha anunciat que es reunirà amb les concessionàries del servei. 

I hem parlat de la primera edició de l'Aitex Terra Trail. Són mil milles terrestres, és a dir 162 quilòmetres corrent per les serres de les comarques de l’Alcoià, el Comtat, la Vall d’Albaida i la Marina Baixa. Amb un desnivell acumulat de 8.500 metres. A les 14 hores han eixit els 64 atletes capaços d’enfrontar-se a una prova que posa el cos al límit i en què els participants tenen un repte principal: lluitar contra el dolor i el cansament. 

I hem estat a Canals, per a veure com es vivien els moments previs a l'encesa de la Foguera de Sant Antoni, la més gran del món, amb 16 metres d'altura i 152 tones de llenya. Coneguda entre els foguerers com 'la bella mecanitzada' per la manera d'apilar els troncs, actualment ajudats per màquines. Aquesta encesa s'ha dut a terme quatre dies més tard del que estava previst pel fort vent que ha bufat aquesta setmana. Un ajornament que es prenia per unanimitat. I ha arribat amb tot l'ambient habitual i amb moltes ganes després de dos anys en què no s'havia pogut celebrar a causa de la pandèmia. A la plaça Major de Canals, plena de gom a gom, s'ha reunit gent del poble i d'altres localitats que no s'han volgut perdre aquesta encesa tan especial. 

stats