19.12.2022 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de la decisió del Tribunal Constitucional sobre la reforma judicial del govern espanyol. A última hora de la vesprada el ple continuava reunit, però ha transcendit que ha rebutjat la recusació dels dos magistrats amb el mandat caducat, Pedro González-Trevijano, president del Constitucional, i Antonio Narváez, tots dos del bloc conservador, que té la majoria en el ple. Així mateix, ha decidit admetre el recurs del PP contra les dues esmenes per les quals es modifica el sistema d'elecció i arribada dels dos candidats al Constitucional que ha de nomenar el Consell General del Poder Jucidicial. Poc després de vint hores, s'iniciava el debat sobre la suspensió o no de la votació al Senat. La reforma que es votarà a la cambra alta inclou la renovació de les majories del tribunal que delibera, un fet que el convertiria en jutge i part. Si es produeix la paralització de la votació, la situació seria inèdita en democràcia. 

El 2023 el salari mínim interprofessional podria superar els 1.000 euros. Així ho ha proposat la comissió assessora creada pel Ministeri de Treball. La forqueta estaria entre un 4,6% i un 8,2%. La ministra Yolanda Díaz ha demanat a la patronal altura de mires, mentre que en la CEOE, el president, Antonio Garamendi, es mostra contrariat pel desconeixement d'aquesta proposta. 

L'Audiència Nacional ha arxivat la causa per la caixa B del Partit Popular, arreplegada en els papers de Bárcenas. El jutge Pedraz considera que no es pot establir cap connexió entre les donacions d'empresaris i l'adjudicació de contractes d'obra pública. En aquesta causa també estava la contractació de la construcció de la comissaria de la Policia Nacional de Xirivella quan Juan Cotino era director general de la Policia. 

Els taxistes de l'àrea metropolitana d'Alacant i de Castelló de la Plana s'afigen a la vaga convocada pels taxistes valencians per a les nits del 24 i 31 de desembre. En concret reclamen una pujada de les tarifes per al pròxim any i més control de les llicències per als VTC, alhora que denuncien l'augment de la competència deslleial, principalment a les zones turístiques. 

La Unió Europea tindrà un límit al preu del gas. Així ho han acordat hui els ministres d'Energia dels 27 països socis. Amb l'oposició d'Hongria i l'abstenció dels Països Baixos i Àustria, finalment els socis europeus han acordat un límit de 180 euros per megavat hora per al preu del gas, amb l'acceptació d'última hora d'Alemanya. L'acord també preveu salvaguardes per a poder desactivar el sostre del preu en cas que hi haguera problemes de subministrament. La ministra per a la Transició Energètica, Teresa Ribera, ha valorat d'una manera molt positiva l'acord del conjunt dels estats membres. Ha explicat que es pagarà més que el que es paga en els mercats internacionals i això permetrà continuar disposant de gas, però sense fer pagar un preu desorbitat a la ciutadania i a les empreses europees. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast. 

stats