19.10.2022 | Les notícies de la nit

58 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' de hui hem informat sobre les novetats del cas Assut: hi ha tres implicats més que demà de matí estan citats a declarar davant de la Guàrdia Civil. En escoltar-los, la jutgessa que instrueix el cas decidirà si els convoca com a investigats. La documentació intervinguda a l'extresorer del PSPV, José Cataluña, ha obert aquesta nova via d'investigació sobre possibles comissions pagades per constructores. Entre les obres sota sospita, el transvasament Xúquer-Vinalopó i la dessaladora de Moncofa. I els dos partits afectats directament per aquest cas, el PP i el PSPV, han tornat a enfrontar-se. La raó: que el popular Jorge Bellver continua en la mesa de les Corts i José Cataluña ja està fora del PSPV.

En el dia mundial de la lluita contra el càncer de mama hem contat que cada vegada es detecten més casos en dones joves. Però els programes de detecció precoç comencen als 45 anys. Per això l'oncòloga Anna Lluch aposta perquè les joves s'autoexploren després de cada menstruació. El càncer de mama cada any afecta 3.654 dones a la Comunitat Valenciana, i fa que 2.600 valencianes perden ingressos. També fa que al voltant d'un 20% es troben en una situació d'extrema vulnerabilitat social.

Falten anestesistes en el sistema públic de salut: és el que denuncia la Societat Valenciana d'Anestesiologia. Per a revertir la situació demana una ampliació de places MIR i la formació de professionals d'infermeria per a practicar sedacions amb la supervisió d'un anestesiòleg.

I hem aprofundit en la lluita contra el dolor crònic, amb el cap de la unitat del dolor de l'Hospital Clínic de València, Carlos Tornero. El Clínic és el primer centre públic d'Espanya a implantar l'estimulació medul·lar per a tractar el dolor crònic. És una de les tècniques més innovadores en aquest camp.

En política: les Corts xafen l'accelerador per a aprovar tres lleis abans que acabe l'any. Són la de protecció i benestar animal, la que regula la taxa turística i la llei de canvi climàtic i transició ecològica. Aquestes i altres notícies, en el pòdcast. 

stats