19.09.2023 | Les notícies de la nit

65 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de l'estrena de les llengües cooficials al Congrés. La cambra baixa ha avalat hui per majoria absoluta que es reforme el reglament perquè es puga implantar l'ús de plurilingüe en els plens, les comissions i en totes les iniciatives, que hauran de requerir intèrprets. 

El socialista José Ramón Gómez Besteiro ha sigut l'encarregat d'estrenar-se, en gallec. Aquesta primera intervenció ha provocat la protesta del PP perquè l'acord de la mesa ha permés, abans que es reforme el reglament, l'ús de les llengües. Vox ha triat abandonar l'hemicicle com a protesta. Durant dos dies es poden presentar esmenes a la totalitat i esmenes parcials a la reforma del reglament. Aquestes, molt previsiblement, seran rebutjades en el debat que tindrà lloc aquest dijous.

Divisió entre el Consell i l'oposició en les pancartes per les concentracions pels dos últims assassinats masclistes a la Comunitat Valenciana. PP i Vox s'han concentrat darrere de la pancarta aprovada per la mesa de les Corts amb el lema "En protesta per la violència contra les dones", i el PSPV i Compromís, amb el lema que s'exhibia fins ara, "Contra la violència masclista".

Vesprada de pluges intenses però molt localitzades en punts de la Comunitat Valenciana. A l'Horta Sud, a punts com Silla, Catarroja, Beniparrell o Albal, la pluja i la pedra han tingut intensitat torrencial. Ha negat passos inferiors i ha deixat magatzems inundats als polígons industrials amb més de quaranta litres per metre quadrat en una hora a municipis com Catarroja. Les pluges de major intensitat s'han anat desplaçant cap al nord, pels barris marítims de València, fins a endinsar-se a la mar. De fet, en alguns punts de la ciutat s'han registrat més de 20 litres en només una hora. També ha plogut amb molta força a l'interior, a la Plana d'Utiel-Requena. A Fuenterrobles han caigut més de 60 litres per metre quadrat acompanyats de pedra. De fet, en només 10 minuts han caigut 26 litres per metre quadrat.I més al sud: a Xixona, a Sant Vicent del Raspeig, Sella o Busot, també ha plogut amb molta força en poc temps, amb registres de vora 40 litres. Al nord destaquen els 36 litres per metre quadrat caiguts en quinze minuts a Xelva, als Serrans. 

L'Imserso tornarà a l'octubre després que la justícia haja rebutjat els recursos contra l'adjudicació de tots els lots al grup turístic mallorquí Ávoris. Serà finalment el 15 d'octubre quan comence el nou programa de vacances de l'Imserso, amb quasi 900.000 places, unes 70.000 més que en la temporada anterior. Ara els hotels comencen la negociació pels preus. 

La Fira Hàbitat de València, la major convocatòria professional del moble i la il·luminació a Espanya, ha obert hui les portes amb un sector que travessa ara un bon moment. Amb una producció de 4.690 milions d'euros el 2022, les exportacions han crescut un 6,6% en el primer semestre i el volum de negoci ha pujat un onze per cent l'últim any. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast.

stats