19.06.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat que els partits han fet els deures i tots han presentat ja les llistes al Congrés i al Senat per al 23J. A la mitjanit acaba el termini de presentació, i esgotant les hores hui les han presentades formacions com Compromís-Sumar, Vox i Caminant Junts, el partit de Macarena Olona. Aquesta última es presenta per Alacant, per València i per Granada. De les llistes de Compromís-Sumar hui s'ha conegut la recuperació de noms com Naiara Davó, que anirà de 3 per Alacant al Congrés, i d'Ignacio Blanco, que serà cap de llista al Senat per València. Lideraran la coalició, per València Àgueda Micó, per Castelló Carlos Navarro i per Alacant Txema Guijarro, qui més polèmica ha alçat entre la militància. A Vox hui s'ha sabut que per Castelló encapçala la llista per al Congrés el general retirat Alberto Asarta. La número 2 serà Llanos Massó. Per tant, no anirà a la presidència de les Corts. A Alacant anirà el fins ara diputat autonòmic David García. Aquesta vesprada s’han fet públics més noms de la llista de Vox per València, com el d’Ignacio Gil Lázaro, vicepresident quart del Congrés. L'encapçala Carlos Flores.

El PSOE va ser el primer dels principals partits que va aprovar les dues llistes. Els caps de llista socialistes al Congrés són Diana Morant, per València; Alejandro Soler, per Alacant, i Susana Ros, per Castelló. Quatre dies més tard, el Partit Popular va presentar les candidatures completes a les Corts Generals. Esteban González Pons liderarà la llista del PP per València, Alberto Fabra per Castelló i Macarena Montesinos per Alacant. 

Més allà de les llistes, el debat polític continua centrat en la violència masclista, que Vox nega. El PP continua desmarcant-se del seu soci en la Generalitat i en quatre de les ciutats valencianes de més de 50.000 habitants, on governen junts. El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, assegura que la seua formació no farà ni un pas arrere contra la violència masclista. Mentrestant, el futur president de la Generalitat, Carlos Mazón, que ha arreplegat l'acta de diputat, continua sense pronunciar-se sobre les posicions dels seus socis de Vox, amb qui continua negociant el futur govern de coalició. Els partits d'esquerra acusen els populars d'incoherents per dir una cosa i fer la contrària. 

Als termes de Villena, Aiora, Zarra i Xarafull s'han autoritzat tres macroplantes fotovoltaiques. Tindran una capacitat per a 450 megawatts i ocuparan una superfície de més de 1.300 camps de futbol. L'Associació Naturalista d'Aiora intenta evitar que aquestes macroplantes s'instal·len a la comarca. 

Una placenta artificial per a prolongar les condicions fisiològiques de l'úter matern en els nadons nascuts als sis mesos de gestació. És el projecte que tenen en marxa a l'Hospital Clínic de Barcelona i a l'Hospital Sant Joan de Déu. Hui han mostrat els resultats de dos anys i mig d'investigació. Es vol garantir la supervivència i minimitzar les seqüeles que puguen patir els prematurs extrems. 

Alacant ja està en plena setmana de Fogueres. Els artistes rematen els monuments infantils en aquesta nit de Plantà. 89 falles distribuïdes per tots els barris de la ciutat, que demà a primera hora hauran de lluir perfectes per quan passen els jurats per a atorgar els premis en cada categoria. Mentrestant en les fogueres grans s'afanyen a ultimar els detalls per a mostrar el seu treball, que cremarà el pròxim dissabte. 

stats