19.05.2023 | Les notícies de la nit

65 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat dels efectes del calfament global, que es deixen veure de diferents maneres. Fa dos dies l'Organització Meteorològica Mundial pronosticava que les temperatures batrien rècords de calor en els pròxims cinc anys, afavorides per la crisi climàtica i el fenomen natural del Niño, que arribarà durant els pròxims mesos a Europa. Pluges torrencials molt localitzades i en molt poc de temps, com les que s'han viscut aquests dies a la regió italiana d'Emília-Romanya, amb almenys catorze persones. A la platja de Sant Gabriel d’Alacant ha aparegut per primera vegada una gran quantitat d’una alga invasora originària del Pacífic. La Confederació Hidrogràfica del Segura s'ha vist obligada a reduir en 28 hectòmetres cúbics el desembassament d'aigua previst fins al setembre. Mentrestant, al nord de Càceres, ja van més de 8.500 hectàrees cremades en un incendi sense control en el pitjor mes de maig a Espanya en quinze anys pel que fa als incendis. 

Dues xiquetes bessones de dotze anys han mort en precipitar-se per una finestra a Oviedo. Fins ara, la policia només ha confirmat que no hi ha hagut terceres persones implicades en el tràgic succés. La veu d'alarma l'ha donada un veí en sentir els crits del pare de les xiquetes. Tots els partits polítics de la ciutat han suspés els actes per a aquest divendres. Les xiquetes havien eixit de casa amb la intenció d'anar a escola, però al replanell s'han trobat les seues motxilles. Els pares han sigut atesos pels equips psicològics, que també s'han dirigit a aquesta escola, on estudiaven les xiquetes i el germà, de deu anys.

Baixa el vot per correu. S'han presentat vora 87.000 sol·licituds per a votar per correu en les pròximes eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig. Són més de 100.000 sol·licituds menys que en les anteriors eleccions, on generals i autonòmiques van coincidir l'any 2019. L'explicació la podem trobar en el fet que els anteriors comicis van coincidir amb un pont festiu. Qui haja sol·licitat el vot ha de saber que té un dia més, fins dijous, per a presentar-lo, ja que la Junta Electoral Central ha ampliat hui el termini. 

Hui obri les portes l'Exposició del Ninot de les Fogueres d'Alacant. Queda un mes per a la festa de Sant Joan i vora 200 ninots competeixen per ser indultats. A partir de demà, el públic podrà votar quin és el ninot que vol que se salve de les flames i passe a la posteritat al Museu de les Fogueres. Aquestes i altres notícies, al nostre pòdcast.

stats