19.02.2024 | Les notícies de la nit

26 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de la investigació de la Guàrdia Civil a cinc menors per falsejar amb intel·ligència artificial fotografies de dones i de xiquetes nues. Obtenien les imatges de les xarxes socials de les víctimes, i usaven aquesta tecnologia per a deixar-les nues. Després distribuïen les fotos a través de grups de WhatsApp i altres ferramentes de missatgeria instantània. De les 17 xiques afectades, 13 són menors. La veu d'alarma la van donar les direccions de dos instituts d'educació secundària de la província de València el novembre passat. Als cinc xics se'ls acusa d'un delicte de revelació de secrets per modificar fotografies obtingudes de les xarxes socials i difondre-les. Les diligències s'han entregat a la Fiscalia de Menors de València. És la segona vegada que s'investiga un fet similar, la primera a la Comunitat Valenciana. El passat setembre, 26 menors van compartir fotos de companyes de classe a la ciutat extremenya d'Almendralejo, un cas que va arribar inclús a Europa quan la mare d'una de les víctimes va explicar al Parlament les claus d'aquest delicte de nova creació.

El Ministeri per a la Transició Ecològica assentarà totes les comunitats autònomes implicades en el transvasament Tajo-Segura per a actualitzar les regles del joc. És el compromís a què han arribat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la ministra Teresa Ribera: un grup de treball tècnic en què participen les autonomies. També s'ha acordat un pla d'emergència per a l'Albufera. De la primera reunió entre el Ministeri per a la Transició Ecològica i el govern valencià també ha eixit el compromís de treballar conjuntament, amb reunions periòdiques. La pròxima, a València.

L'endemà de les eleccions a Galícia, els principals partits fan balanç de resultats. El Partit Popular ha exhibit múscul després d'haver aconseguit la cinquena majoria absoluta consecutiva: tot i que en perd 2, obté 40 escons dels 75 que té el parlament gallec. Aquestes eleccions també s'han llegit com un plebiscit al lideratge d'Alberto Núñez Feijóo, que aquesta vesprada ha participat en la junta directiva del PP gallec i ha tret pit dels resultats i de la campanya. A molta distància del PP, la candidata del BNG, Ana Pontón, liderarà l'oposició, en obtindre 25 diputats. Ha crescut en sis, a costa de l'electorat del partit socialista, que ha sigut el gran derrotat d'aquests comicis. Entra al Parlament el partit Democràcia Ourensana amb un diputat, i en queden fora Sumar, Podem i Vox. 

L’home mort a tirs dimarts passat a la Vila Joiosa és un pilot rus que va desertar a Ucraïna. El seu nom és Maksim Kuzminov, i mitjans ucraïnesos publiquen que va desertar l'agost passat per a entregar-se a l'exèrcit ucraïnés amb l'helicòpter que pilotava. La víctima, de 33 anys i veí d'un complex residencial d'aquesta localitat de la Marina Baixa, va rebre els tirs quan eixia del garatge. La Guàrdia Civil, que s'ha fet càrrec del cas, no descartava una venjança com a possible causa del crim.

stats