20.02.2024 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les Notícies de la Nit' aquest dimarts hem ampliat la informació sobre l'assassinat a la Vila Joiosa del pilot rus que va desertar de la guerra d'Ucraïna. Un succés que deixa ben clara la capacitat d'actuació dels serveis secrets del Kremlin fora del territori rus. A falta de conéixer l'autoria del crim, tant des d'Ucraïna com des de Moscou han confirmat la identitat del soldat mort: Maksim Kuzminov, de 28 anys. La Guàrdia Civil continua amb la investigació i el jutjat ha decretat el secret de les actuacions.

També repassem les últimes informacions sobre dos successos del dia. D'una banda, a Palma de Gandia, la Safor, investiguen una jove per un delicte d'assassinat després que els pares trobaren un xiquet de bolquers mort dins d'un armari de la casa. Segons les primeres informacions, la jove hauria ocultat l'embaràs i hauria donat a llum a soles, però el part es va complicar i, després d'amagar el xiquet, va demanar ajuda als pares, que la van portar a l'hospital sense saber que estava embarassada. D'altra banda, a Alaquàs, l'Horta Sud, un home de 45 anys ha sigut detingut acusat de matar a colps un membre de la seua família. Tot indica que es tracta del seu oncle de 56 anys. 

En clau política, analitzem l'últim moviment de la presidenta de les Corts, que aquest dimarts, en l'acte de lliurament de la memòria de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha reiterat que el seu partit, Vox, treballarà per a canviar la legislació sobre el valencià. La presidenta de l'ens normatiu, Verònica Cantó, ha recordat que és l'única autoritat sobre el valencià, com reconeix l'Estatut d'Autonomia. A més a més, la polèmica està servida després que la Conselleria de Sanitat anuncie que investiga el retard de 150.000 mamografies en l'etapa del govern del Botànic, en alguns casos, fins als quatre anys. Ho ha avançat aquest dimarts el conseller Marciano Gómez, que ho atribueix al "mestissatge" de l'anterior govern. PSPV i Compromís neguen les acusacions i veuen darrere d'aquestes crítiques la intenció del PP de privatitzar la sanitat pública.

I de l'exterior, hem estat pendents del Tribunal Penal britànic, que ha de decidir si Julian Assange serà extradit als Estats Units. Aquest dimarts ha sigut la primera de les dues sessions previstes. Assange s'enfronta a una pena de 175 anys de presó per díhuit delictes d'espionatge per la difusió d'informació classificada dels Estats Units sobre les guerres a l'Iraq i l'Afganistan. Ara només li queda apel·lar al Tribunal Europeu de Drets Humans. Tot en el mateix dia en què s'ha conegut que el periodista ha sigut nominat per al Premi Nobel de la Pau. Més informació en el pòdcast de 'Les Notícies de la Nit'.

stats