19.01.2023 | Les notícies de la nit

40 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat que el Consell d'Estat ha aprovat per unanimitat el pla de conca del Tajo, que revisa a la baixa l'aigua que es transvasarà al Segura. Suposa apujar el cabal hidrològic del Tajo dels sis hectòmetres cúbics per segon actuals als 8,64 el 2027, sense tindre en compte les circumstàncies hidrològiques del riu. El dictamen no és vinculant, però ha sigut qualificat de desastrós pels regants i llauradors afectats, que han anunciat noves mobilitzacions per a la setmana que ve.

D'altra banda, el Consell Regulador de la Denominació d'Origen del Cava ha impugnat el terme Cava de Requena. Recorrerà al Tribunal Suprem contra aquesta denominació, avalada per un tribunal a Madrid. Organitzacions agràries com AVA-ASAJA o La Unió han criticat la decisió. Consideren que aquesta zona té dret a una denominació pròpia com altres zones de l'Estat.

També hem parlat de la cimera entre Espanya i França, que s'ha celebrat a Barcelona i en la qual els presidents Pedro Sánchez i Emmanuel Macron han anunciat un reforçament de l'aliança i han segellat un tracta d'amistat que ha sigut qualificat d'històric. Els dos països es comprometen a intensificar la cooperació en matèries com la migració, la defensa o l'energia. En aquest sentit, destaca el front comú en el mercat elèctric i la connexió submarina per al transport d'hidrogen entre Barcelona i Marsella. Durant la cimera, l'independentisme català s'ha manifestat després de les últimes declaracions del govern espanyol que donava per acabat el 'procés'. 30.000 persones han eixit al carrer, segons els organitzadors. Alguns manifestants han escridassat Oriol Junqueras, titllant-lo de "botifler" i "traïdor".

Ens hem acostat al Dia de la Comunitat Valenciana a Fitur, on s'ha presentat la nostra oferta. La Generalitat es marca l'objectiu d'arribar als 30 milions de visites enguany i ingressar més de 10.000 milions d'euros gràcies al turisme. És l'objectiu que s'ha donat a conéixer en el Dia de la Comunitat Valenciana, amb una oferta que compta amb gran participació d'empreses tecnològiques.

stats