17.11.2022 | Les notícies de la nit

29 min.
tp

En les Notícies de la Nit de hui els hem informat que la justícia valenciana revisa a hores d'ara 25 casos ja jutjats per delictes sexuals, en els quals podria aplicar-se una rebaixa de la condemna a causa de la llei de Garantia Integral de la Llibertat Sexual, coneguda com a llei de 'només sí és sí'. De moment, i a falta d'un criteri uniforme, no s'ha modificat encara cap pena. El debat jurídic es troba en com s'aplica el fet que qui compleix condemna per una llei anterior a la comissió del delicte puga beneficiar-se d’una llei posterior, aplicant l'excepció a la irretroactivitat. Hi ha consens en el fet que s'ha d'unificar criteri i el Tribunal Suprem ja ha avançat que s'hi pronunciarà en les pròximes setmanes. 

Crida unànime de l'empresariat i dels governs valencià, català, murcià i andalús, preocupats pel retard del corredor mediterrani, reivindicat ja fa 26 anys. La ministra de Transports, present en la cimera celebrada a Barcelona, situa la fi de les obres en l'any 2030. L'acte ha reunit 1.500 empresaris que reivindiquen que s'actue amb urgència. L'Associació Valenciana d'Empresaris considera que és impossible que l'any 2026 el corredor mediterrani siga una realitat, tal com manté el govern espanyol.  

Acord per a l'equiparació salarial dels 13.000 treballadors i treballadores dels serveis socials. Generalitat, sindicats i patronal han pactat que les seues condicions laborals siguen les mateixes que la resta d'empleats del sistema públic valencià. S'homologaran els salaris i també l'horari. Algunes categories, com ara les infermeres de majors voran incrementat el seu sou fins a un 50%. 

La bronquiolitis, una malaltia respiratòria que afecta principalment xiquets de menys de dos anys, ha aparegut enguany quasi dos mesos abans del que és habitual i amb més virulència que altres anys. Les consultes pediàtriques i els hospitals ja van plens i el pic encara no ha arribat. En algun cas, s'han trobat que l'UCI pediàtrica de l'Hospital General d'Alacant, l'única de tota la província, no tenia llits disponibles i han hagut de traslladar alguns nadons a l'Hospital La Fe de València. La relaxació de les mesures de protecció contra la covid és un dels factors de l'increment de la bronquiolitis. Per això, els pediatres reclamen vacunar els nadons.

Pacte estatal de les radiotelevisions contra l’emergència climàtica. El tractament del canvi climàtic i com els mitjans de comunicació ens hem d'adaptar a esta nova realitat centra el primer Fòrum Nacional de Meteorologia i Canvi Climàtic, organitzat pel Departament de Meteorologia d'À Punt. Hui i demà, veus científiques, divulgadores i professionals de la comunicació de totes les ràdios i televisions autonòmiques i generalistes analitzen els nous reptes que planteja la informació sobre el canvi climàtic. Aquestes i altres notícies, al pòdcast. 

stats