17.05.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de l'aprovació al Senat de la primera llei d'habitatge de la democràcia. La norma, que s'ha tramitat per la via d'urgència, entrarà en vigor aquesta setmana després d'obtindre el vistiplau del Congrés fa tres setmanes. La mesura més esperada i la que més ha fet debatre ha sigut la regulació del preu del lloguer. Les comunitats autònomes i els ajuntaments determinaran quines zones són les tensionades, on es disparen els preus del lloguer. Qui visca en un pis de lloguer ha de saber que, a partir del 2025, es crearà un nou índex de referència per a marcar el límit de preus en la renovació de contractes, i no serà l'IPC com fins ara. Es dificultaran els desnonaments a persones en situació de vulnerabilitat econòmica, sense solució d'habitatge i s'articularan sistemes d'arbitratge entre propietari i inquilí. Els grans tenidors en zones tensionades són ara els propietaris que tinguen cinc vivendes, i no deu, com abans, a la mateixa zona. Els ajuntaments podran penalitzar econòmicament els propietaris amb immobles sense ocupar, per tal de fomentar l'eixida al mercat. Es podrà recarregar l'IBI fins a un 150%. Les despeses en contractes d'immobiliària, fins ara a mitges, aniran a càrrec del propietari. El sector de la construcció i l'immobiliari són prou crítics amb aquesta llei, al contrari que les associacions d'inquilins que esperen que resulte més accessible una vivenda.

També ens hem centrat en el fet que no hi haurà suspensió cautelar de la retallada del transvasament Tajo-Segura, com havia demanat la Generalitat. Ho ha decidit el Tribunal Suprem, i el Consell ja ha anunciat que recorrerà en contra. L'aigua s'ha colat de ple en el sisé dia de campanya electoral. L'alt tribunal considera que les mesures impugnades pel Consell no s'aplicarien fins als anys 2026 i 2027 i que, per tant, hi ha temps perquè el Suprem dicte sentència sobre el recurs. De moment continuen avant els recursos presentats per la Generalitat, la Diputació d'Alacant i els sindicats de regants, els quals consideren que la Generalitat s'ha precipitat i confien que els altres recursos tinguen millor resultat.

Nou ultimàtum pel clima: l'ONU adverteix que els pròxims cinc anys seran els més calorosos de la història. Se superaran registres de l'any 2016, el més càlid fins ara des que es tenen registres fiables. Les veus expertes asseguren que l'augment tindrà repercussions greus en la salut, la seguretat alimentària i la gestió de l'aigua. L'Organització Meteorològica Mundial posa el focus en els gasos hivernacle i en el fenomen del Niño i en els seus perillosos efectes. L'advertència arriba el mateix dia que a la regió italiana d'Emília-Romanya, on almenys nou persones han mort per les inundacions que s'han registrat després d'un hivern particularment sec.  

El 29% de la població LGTBI assegura haver patit assetjament per la seua orientació. Són dades que arriben en el Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia i que mostren com més d'un 8% dels casos d'assetjament han acabat en agressions. La situació l'ha posada negre sobre blanc, l'informe Estat de l'odi, que han publicat la Federació Estatal LGTBI+. El 27% dels participants de l'informe assegura haver sigut penalitzat per la seua condició sexual en els últims cinc anys. 

Enguany se celebra el centenari del naixement d'Eusebi Sempere, un dels màxims exponents del panorama artístic de la segona meitat del segle XX a Espanya. Hem parlat en l'informatiu d'aquest pintor, serigrafista i escultor nascut a Onil i format a València, París i Nova York, que ha deixat la seua empremta als carrers i museus d'Alacant. La seua obra es troba a places, a l'aeroport, disseny d'avingudes i sobretot al MACA, el Museu d'Art Contemporani d'Alacant, un museu al qual va donar tota la seua col·lecció. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast. 

stats