17.04.2023 | Les notícies de la nit

55 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' de hui els hem informat sobre l'aprovació en Consell de Ministres de demà de l'alliberament de 50.000 habitatges que provenen de la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària, més coneguda com a Sareb. Vora el 20% estan a la Comunitat Valenciana i són susceptibles d'incloure's en el pla d'habitatge social. Aquetes cases aniran destinades, fonamentalment, a joves i famílies vulnerables. Les reaccions a la mesura del govern espanyol no s'han fet esperar a un costat i a l'altre de l'espectre polític. 

També hem abordat el preu de l'aigua per a reg, que té un preu molt variable a la Comunitat Valenciana. Va des dels 15 cèntims per metre cúbic que es paguen a Llíria, al Camp de Túria, fins als 40 que es paguen a Puçol, a l'Horta Nord, i els 38 cèntims de la dessanilitzadora de Torrevella, al Baix Segura. Darrere d'aquesta variació de preu està com arriba l'aigua a cada zona, si prové de pous, de transvasaments o de dessalinitzadores, i cal afegir l'augment de les tarifes elèctriques.

En l'àmbit polític. Comença una setmana decisiva per a la reforma de la llei del "només sí és sí" i hi ha malestar entre les files d'Unides Podem per l'acord del PSOE amb els populars que a més no asseguren el seu vot fins el moment. Les negociacions continuen demà al Congrés i l'última proposta dels morats per tal d'augmentar penes sembla que no s'adapta als tempos dels seus socis de govern.

La intel·ligència artificial aplicada en els quiròfans ajuda a disminuir el dolor postquirúrgic. Les càmeres 3D del robot Da Vinci han contribuït perquè el trasplantament de pulmó realitzat a l'Hospital de la Vall d'Ebron de Barcelona no resulte tan agressiu com fins ara. Substitueix la incisió tradicional de 30 centímetres i evita obrir el pit de part a part. Aquesta tècnica també es podria posar en pràctica als hospitals valencians on ja tenim el robot Da Vinci. 

stats