17.03.2023 | Les notícies de la nit

56 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat com bateguen els pobles i les ciutats que celebren falles, hui que entren en l'epicentre de la festa. A València ha començat l'Ofrena a la Mare de Déu que durarà fins demà a la mitjanit, amb el lliurament del ramell de la fallera major de la ciutat. Un acte que es caracteritza per les flors. Es posen més de 100.000 ramells per a dibuixar el mantell de la Geperudeta. I també per l'emoció amb què desfilen les falleres i fallers. En estos dies, la música de les bandes i xarangues envaeixen els carrers i els converteixen en un gran escenari pel qual fallers i falleres desfilen al compàs dels últims èxits musicals, però també dels temes més clàssics. I els monuments atrauen centenars de milers de persones amb l'objectiu clar de veure i viure les falles.  

La notícia econòmica del dia ha estat la posada de la primera cel·la de bateries en la futura gigafactoria que Volkswagen construirà a Sagunt i que està previst que estiga operativa el 2026. L'acte ha sigut d'alta volada, ja que hi ha estat present el rei, el president del govern espanyol, dos ministres, el cap del Consell i la cúpula de l'automobilística. Aquesta activitat ha deixat dos titulars destacats. L'un en la producció: la gigafactoria augmenta un 50% la capacitat inicialment prevista fins als 150 milions de cel·les de bateries a l'any; i dos, en l'impacte: comportarà la creació de 3.000 llocs de treball directes i, atenció, 30.000 d'indirectes.

En política, el focus continua estant a la Diputació d'Alacant. Compromís i PSPV han demanat un ple extraordinari per a votar la destitució dels dos diputats trànsfugues. Però també han anunciat que si el president de la Diputació, Carlos Mazón, no destitueix els huit assessors que tenien assignats, el denunciaran per malversació de fons públics. Mazón diu que aplicaran el reglament. I Ciutadans, per la seua banda, diu que si dilluns el PP no destitueix els dos diputats trencarà el pacte de govern a la Diputació d'Alacant. 

La criminalitat va créixer l'any 2022 un 13,2% a la Comunitat Valenciana, això és el doble que al conjunt de l'Estat, ho va fer amb un considerable repunt de les violacions, vora un 50% més, segons el balanç de criminalitat que hui ha publicat el Ministeri d’Interior. Els cinc municipis valencians on l’any passat més van augmentar les violacions, són tots de les comarques del sud. 

De l'àmbit internacional destaca l'orde de detenció emesa pel Tribunal Penal Internacional contra el president rus Vladímir Putin. Està acusat de crims contra la humanitat durant la guerra d'Ucraïna. Se l'acusa de la deportació i trasllat, il·legal i forçós, de xiquets i xiquetes, des de les zones annexionades i ocupades durant la invasió, fins al territori de la Federació Russa.

El Banc Central Europeu no veu risc de contagi de la zona euro per la crisi de Credit Suisse i la banca dels Estats Units. Hui les borses europees han continuat amb baixades, en la línia del que ha passat esta setmana. Al voltant d'un 1% han perdut les borses de Londres, Milà o París. L'Ibex-35 ha perdut hui un 2% i s'ha deixat un 6% en la pitjor setmana de l'any. 

stats