16.05.2024 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat sobre el pas fet esta passada matinada per l'Acampada Palestina de la Universitat de València. Hui han accedit a la Facultat de Filosofia i s'hi han tancat com a estratègia de pressió cap al rectorat de la Universitat. La iniciativa ha impedit el desenvolupament normal de les classes. Els intents d'establir converses entre els manifestants i el rectorat continuen. Però un dia més, i ja en són 18, han sigut incapaços d'entendre's. Els manifestants asseguren que mentre la universitat no accepte totes les seues exigències, continuaran amb l'escalada de les protestes. Des de la Universitat de València comparteixen les inquietuds de l'estudiantat, però troben a faltar més voluntat negociadora. La institució ha traslladat que són una universitat pública i les seues decisions han d'estar dins un marc legal i normatiu. 

Per a posar fi al col·lapse de les ITV, el Consell ha aprovat un pla de xoc immediat. Preveu la contractació urgent de 250 inspectors temporals i altres 90 fixes que deixaran la plantilla total en vora mil treballadors. Es reforçarà amb catorze persones més el servei d'atenció telefònica de les cites prèvies. Es millorarà també el sistema informàtic. La inversió total és de 2,7 milions d'euros. També s'habilita una línia específica d'atenció per als qui el vehicle és la ferramenta principal de treball. 

La justícia europea evita pronunciar-se sobre si les mares o pares fadrins poden duplicar el permís laboral pel naixement d'un fill o d'una filla. El Tribunal Superior de Justícia Europeu ha tornat a un jutjat de Sevilla la decisió sobre la denúncia d'una treballadora de la Seguretat Social que va demanar ampliar el permís de maternitat 16 setmanes per ser mare fadrina. 

Malestar entre els pescadors de la província de Castelló per la polèmica demarcació de les Terres de l'Ebre que envaïx aigües valencianes. Un canvi aprovat per la Generalitat de Catalunya que marca el pla de gestió del polp. Dos pescadors de la Confraria de Vinaròs han rebut denúncies. 

Amb motiu del Dia de la Celiaquia, ens hem fixat en la reivindicació d'enguany al dret a menjar de manera segura i saludable i a preus assequibles. L'1% de la població espanyola té celiaquia, una malaltia, de moment, sense cura i que afecta també la butxaca. Cada any gasten una mitjana de mil euros més en la cistella de la compra. En el Dia Europeu de la Celiaquia les associacions reclamen ajudes.

El primer ministre d'Eslovàquia es recupera de l'intent d'assassinat d'ahir. Després de la intervenció quirúrgica, ha pogut intercanviar unes paraules amb el president electe del país, però continua molt greu. El govern eslovac atribuïx l'atac a un llop solitari i confirma la motivació política. L'acusen d'intent d'assassinat premeditat per venjança. Este atemptat preocupa Europa, que a tres setmanes de les eleccions veu com la violència de cara als polítics augmenta. Estes i altres notícies, en el nostre pòdcast.

stats