16.05.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat que el Consell de Ministres ha aprovat hui una nova via per a fomentar el retard en la jubilació. El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha posat en marxa una fórmula mixta que permet combinar dos beneficis ja vigents i que fins ara no podien coincidir: un augment percentual de la pensió i la percepció d'un pagament únic en el moment de jubilar-se. A més, com ja va anunciar dilluns en un míting del PSOE el president del govern espanyol, el Consell de Ministres ha aprovat la millora en l'accés a la jubilació anticipada per a les persones amb una discapacitat d'almenys el 45%. Entre eixes millores, la reducció de quinze a cinc anys la cotització perquè aquestes persones puguen jubilar-se abans. 

En plena campanya electoral, el president del govern espanyol i el cap de l'oposició han protagonitzat aquesta vesprada al Senat un dels cara a cara més tensos de la legislatura. Alberto Núñez Feijóo ha exigit a Pedro Sánchez que trenque completament amb Bildu. I aquest li ha recriminat que torne a usar el terrorisme d'ETA, quan fa dotze anys que no té activitat. Tot per la presència d'exetarres en les llistes de l'esquerra abertzale. 

L'alumnat espanyol d'entre huit i nou anys ha perdut capacitat de comprensió lectora per culpa de la pandèmia de la covid-19. És un dels titulars de l'informe internacional Pirls, que mesura aquesta competència en més de cinquanta països. Concretament, a l'estat espanyol ha retrocedit set punts respecte a l'any 2016. El tancament de les escoles durant més de dos mesos per culpa de la pandèmia és la causa essencial d'aquest dèficit en la comprensió lectora. És la principal conclusió d'aquesta gran avaluació internacional, que ha radiografiat l'alumnat de quart de primària de 57 països. Les veus expertes consideren que l'assistència a classe és bàsica en qualsevol aprenentatge.

I també els hem informat sobre un descobriment científic. Es tracta d'un pigment present a les Salines de Santa Pola, que ha demostrat tindre capacitat anticancerígena segons un estudi fet per investigadors de la Universitat d'Alacant i de l'Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica. El pigment en qüestió el produeix un microorganisme present a les aigües hipersalines, l'arquea halòfila, amb la intenció de protegir-se del sol . De moment, els estudis s'han fet amb diferents tipus de càncer de mama i els investigadors han pogut comprovar l'efecte d'aquest pigment en grups de cèl·lules afectades i en teixit mamari sa.

I de l'àmbit internacional, els hem contat que les execucions per pena de mort marquen màxims a tot el món. L'increment que s'ha produït a països com l'Iran i també a l'Aràbia Saudita estan al darrere de les 883 persones executades durant el 2022. És la xifra més alta dels últims cinc anys, segons l'informe d'Amnistia Internacional. Les xifres de l'informe apunten a un augment de més d'un 53% respecte de l'any passat. A l'Iran es va aplicar la pena de mort a 576 persones i a l'Aràbia Saudita, a 196. Els Estats Units el 2022 van executar díhuit persones, i l'ONG no té dades concretes de la Xina, Corea del Nord i el Vietnam. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast. 

stats