16.02.2024 | Les notícies de la nit

51 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem tractat un dels temes centrals d'aquest divendres. La justícia ha avalat aquest migdia la celebració de la mascletà a Madrid aquest diumenge. L'acte estava en l'aire, després del recurs que presentà una associació animalista que demanava la suspensió cautelar pels efectes de la disparada sobre la fauna de la zona. La decisió de la jutgessa l'han rebuda amb satisfacció entre el Partit Popular, que dona per tancat l'episodi. Mentrestant, l'oposició municipal continua criticant el que considera una promesa electoral pagada amb diners públics i asseguren que s'ha fet un mal irreversible a la festa. 

Mentrestant, protestes dels agricultors han continuat a l'endemà d'anunciar el ministre d'Agricultura, Luis Planas, les primeres mesures per a sufocar la revolta. Mesures poc concretes, segons els llauradors, que han eixit en peu de guerra i molestos pel canvi de recorregut per no poder accedir a les autovies a les comarques del sud. Hi ha hagut protestes també a la comarca d'Utiel-Requena i al nord de Castelló al voltant de 300 tractors d'agricultors procedents de diversos punts del Baix Maestrat i també del Baix Ebre, a Catalunya, han tallat l'N-340 per a mostrar el rebuig a les polítiques agràries.

D'altra banda, la Generalitat ha culminat el canvi d'etapa en l'Institut Valencià de Cultura i ha destituït el director general, Abel Guarinos. Amb aquesta destitució, la Conselleria de Cultura ha completat el relleu de la Direcció General i de totes les direccions adjuntes. L'Institut Valencià de Cultura obrirà un procés de selecció per a escollir nou o nova responsable. En declaracions a À Punt, Abel Guarinos ha dit que confia que la nova etapa continue la faena feta. 

Mentrestant, Galícia tanca la campanya de les eleccions més incertes dels últims temps. Les enquestes obrin la possibilitat d'un tomb electoral després de catorze anys de majories absolutes del PP. Per això, els principals líders estatals hui han estat a Galícia fent campanya. Qui més s'hi juga és Alberto Núñez Feijóo, que tracta de mobilitzar l'electorat per la possibilitat que la suma dels vots del BNG i el PSOE puguen posar final a quatre legislatures de majoria absoluta dels populars en la Xunta. 

De l'exterior, la Unió Europea apunta a Rússia i el president dels Estats Units directament a Putin per l'assassinat de l'opositor rus Aleksei Navalni. Ha mort en circumstàncies que encara es desconeixen, en una presó situada a l'Àrtic, on complia condemna de dènou anys de presó. Fa dos anys Navalni, el dissident rus més conegut arreu del món i l'opositor més ferm de Vladímir Putin, afirmava que, si l'assassinaven, els seus seguidors havien de continuar lluitant contra l’opressor, referint-se al president rus. Segons el Kremlin, després d'un passeig s'ha trobat malament i ha mort, al penal de Sibèria on complia pena de trenta anys per diverses condemnes, entre altres per extremisme polític, en condicions infrahumanes. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast. 

stats