15.12.2022 | Les notícies de la nit

28 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem tractat l'intens debat d'aquesta vesprada al Congrés, que ha aprovat reformar el Codi Penal amb 184 vots a favor, 64 en contra i una abstenció. El text continuarà ara la tramitació al Senat el pròxim 22 de desembre, però no és previsible que s'hi introduïsca cap modificació. Ha sigut un ple d'alta tensió. Hi ha hagut acusacions creuades de colpisme, referències contínues al 23F i un ambient que ha obligat a intervindre a fons la presidenta del Congrés Meritxell Batet. La reforma inclou la modificació dels delictes de sedició, que passa a ser de desordres públics agreujats, i de malversació. També inclou el canvi de majories per a renovar el Tribunal Constitucional. 

Abans de l’aprovació, el Congrés també ha donat llum verda a la reforma de la llei de l'avortament impulsada pel Ministeri d'Igualtat. Entre altres, permet a les menors de 16 i 17 anys avortar sense el permís patern i matern. El text també inclou mesures per a garantir que aquesta pràctica es duga a terme als centres públics de salut. La nova llei de l'avortament també recull la distribució gratuïta de la píndola de l'endemà en centres de salut i serveis de salut sexual i reproductiva, la promoció de mètodes anticonceptius, drets relatius a la salut menstrual de les dones, la baixa específica per a les dones que patisquen regles molt doloroses i incapacitats, entre altres. 

La segona cimera bilateral entre la Comunitat Valenciana i les Illes Balears ha acabat hui amb el que s’ha batejat com la Declaració de València. L'acord vol consolidar les dues comunitats com una gran macroregió turística, motor de la recuperació econòmica. En la reunió s’ha decidit posar en marxa una fórmula conjunta del bo viatge amb descomptes per als dos territoris. També conclou la cimera amb la defensa de la via de la cooperació i de més cogovernança, a més de la reivindicació d'un pacte per a aconseguir un sistema de finançament autonòmic nou.

El Museu de Prehistòria de València ha presentat hui una peça històrica excepcional i única al món. Es tracta d'un esquelet d'Homo neanderthalensis, que es va trobar l'any 2010 a la Cova Foradada d'Oliva. És un cos soterrat fa més de 100.000 anys, un dels millors conservats de tot el món. La quantitat d'ossos, tan ben conservats i connectats, i la posició en què estava aquest home, fa pensar que ens trobem davant de l'enterrament neandertal més antic que es conserva. 

stats