15.06.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat que el nou Consell de PP i Vox comença a prendre forma i hui ha fet públics els 50 punts que seran el full de ruta del govern de coalició. Si parlem de noms. De moment està qui serà el president, el líder popular Carlos Mazón. I també hem conegut hui que per Vox l'extorero Vicente Barrera serà vicepresident, amb competències en Cultura. Vox també gestionarà les conselleries d'Agricultura i la de Justícia i Interior. El programa de 50 punts deixa entreveure l'empremta de la formació de Santiago Abascal, i assumix el seu marc ideològic, que nega la violència masclista, i es parla de perseguir la violència intrafamiliar. En el document, s'introduïx la lluita contra l'ocupació i la immigració il·legals. S'ha subscrit derogar la Llei de memòria història i per la convivència de la Comunitat Valenciana. Pel que fa a la llengua, l'acord preveu la llibre elecció en l'ensenyament. I també que els pares i mares autoritzaran les activitats extracurriculars. 

I també de l'àmbit polític. Les Diputacions d'Alacant i València no es constituiran quan estava previst pels recursos contra els resultats electorals que queden pendents de resolució en diferents municipis. Tot i això, esta mateixa vesprada hem conegut que l'Ajuntament d'Ibi sí que es podrà constituir este dissabte una vegada el PP del municipi ha acceptat la resolució de la Junta Electoral Central que confirma la majoria per al PSPV i Som Ibi. Tot i això, la constitució de la Diputació d'Alacant continua en l'aire perquè a Alcalalí també estan pendents del que diga la Junta Central. Una errada en la remissió de les actes canvia els resultats i atorga els cinc regidors de Compromís al Partit Popular. La Diputació de València ja és segur que no es podrà constituir, perquè hi ha cinc ajuntaments, l'Eliana, Xest, Vilamarxant, Moixent, Guadassuar i Xestalgar, amb recursos per resoldre. A Xestalgar, només un vot pot fer caure la majoria d'un costat o de l'altre. 

França xafa l'accelerador per a obtindre la nova gigafactoria que Tesla vol obrir a Europa. El president Emmanuel Macron es reunirà demà amb el magnat i director executiu de la companyia, Elon Musk, per a intentar emportar-se allí la inversió i posa en perill la possible instal·lació d'una planta a la Comunitat Valenciana. La confidencialitat i la prudència són la clau en les negociacions, de les quals el govern espanyol tampoc vol parlar.

I també els hem explicat que set mil hectàrees de cultius afectades per les tempestes de les últimes setmanes a la Comunitat Valenciana. Són estimacions d'Agroseguro, que assenyala que els danys més importants els ha patit la cirera del nord d'Alacant. Les pedregades també han afectat el raïm, els cítrics i fruites com l'albercoc o la magrana en diferents comarques valencianes. 

I hui s'ha desallojat un edifici al centre de Castelló de la Plana per risc d'assolament. Són huit habitatges i dos baixos d'un edifici que presenta clevills en l'interior i que amenaçaven de fer caure l'estructura interior. L'edifici desallotjat s'ha vist afectat per unes obres que es fan en l'edifici del costat. Aquestes i altres notícies, al nostre pòdcast. 

stats