14.12.2022 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat sobre la moderació de la inflació durant el mes de novembre. La manté a ratlla la baixada continuada de l'energia, però els aliments continuen disparats: un 15,7% l'últim any a la Comunitat Valenciana. En un moment en què les famílies afronten les compres per a les celebracions de Nadal, productes bàsics en el nostre dia a dia no han parat d'encarir-se. El sucre, per exemple, està un 50 per cent més car que fa un any, i el mateix podem dir de l'oli i la llet. Ho noten els consumidors, i ho noten els professionals de la pastisseria. També les ONG que cada dia treballen per tal d'ajudar els que pitjor ho passen. 

El Tribunal Constitucional es reuneix demà d'urgència per a estudiar si paralitza la reforma del poder judicial que s'ha de votar demà dijous al Congrés. El ple decidirà sobre el recurs del PP que demana paralitzar la reforma amb què el govern espanyol vol desbloquejar l'elecció dels nous membres, precisament, del Tribunal Constitucional i també del Consell General del Poder Judicial. D'altra banda, el Tribunal Suprem ha advertit que és obligatori revisar les penes a agressors sexuals amb la llei del "només sí és sí" perquè és la més favorable al reu. 

La Generalitat i el Govern de les Illes Balears exploren la via mediterrània davant del centralisme. Han acordat iniciatives conjuntes en resposta a la crisi hipotecària, la protecció de la biodiversitat a la Mediterrània i la mobilitat sostenible. Una cimera que també ha servit per a reinvindicar un millor finançament per als dos territoris. 

A la direcció general de Treball continua la reunió per a desbloquejar la vaga de collidors de cítrics, després de més de sis hores en marxa. L'objectiu és arribar a un acord, principalment, per l'increment salarial. La patronal proposa un 9% i els sindicats demanen un 11%. Segons les fonts de la negociació, les posicions estan molt allunyades encara. Ahir es va suspendre temporalment la vaga de collidors amb la intenció de facilitar un acord. 

El govern espanyol torna a negar la possibilitat de celebrar un referèndum a Catalunya. La proposta d'Esquerra Republicana ha quedat àmpliament rebutjada per moltes veus socialistes. El president català, Pere Aragonès, considera imprescindible reobrir el debat a Catalunya sobre la conveniència d'un referèndum pactat. El PP dona per feta la consulta, ja que considera que la reforma dels delictes de sedició i malversació obrin el camí.

stats