14.09.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat que el Consell ha destituït d'urgència el subsecretari de la Conselleria de Justícia, Luis Manuel Martín Domínguez, de Vox, per una condemna per violència de gènere el 2011. La consellera de Justícia, Elisa Núñez, també de Vox, ha al·legat pèrdua total de confiança. Núñez també ha assegurat que només assabentar-se'n, de matí, ha demanat al president de la Generalitat la destitució de l'alt càrrec. I ha apel·lat al dret a la intimitat i a la protecció de dades per a no donar detalls de la sentència. 

L'Agència Estatal de Meteorologia preveu una tardor molt càlida i amb alta probabilitat de pluges torrencials a la Mediterrània. Les veus expertes adverteixen que la Comunitat Valenciana està en una zona d'alt risc i assenyala que les administracions haurien de dur a terme infraestructures per a adaptar pobles i ciutats a les grans avingudes d'aigua. D'altra banda, l'Aemet ha activat l'avís taronja en tot el litoral de la Comunitat Valenciana davant l'alta possibilitat de fortes precipitacions. En la resta del territori, l'avís és groc. 

Quart dia de problemes en el transport escolar. Han fallat dèsset autobusos de catorze línies. Una desena de centres escolars, entre els quals hi ha diversos d'educació especial, continuen patint incidències diverses. Sobre aquests problemes amb les rutes dels autobusos escolars ha donat explicacions el conseller d'Educació en 'Les notícies del matí'. José Antonio Rovira ha fet responsable l'anterior govern per l'adjudicació a aquesta contracta i busca solucions. Mentrestant, pares i mares d'alguns dels centres escolars han protestat a les portes dels col·legis aquest matí. Demà se n'esperen més. 

El Banc Central Europeu finalment ha apujat de nou els tipus d'interés, un quart de punt, 0,25. Se situa, així, en el nivell més alt en dues dècades, en el 4,5%. L'objectiu és acabar amb la inflació, que continua molt alta. L'escalada ha sacsejat l'economia familiar i ha disparat les hipoteques variables. En poc més d'un any les quotes d'una hipoteca mitjana de 150.000, s'han encarit fins a 300 euros al mes. Les veus expertes recomanen negociar amb el banc la millor solució. 

A Líbia continua la crisi humanitària sense precedents que ha provocat el pas del cicló Daniel. Les xifres de persones mortes augmenten cada dia i ja n'hi ha almenys 11.000. Les autoritats també mostren preocupació per la possibilitat que s'estenguen les malalties en una catàstrofe, de la qual Nacions Unides diu que hauria sigut menys greu si s'haguera evacuat la població.

stats