14.06.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat sobre les negociacions entre el Partit Popular i Vox per al futur govern de la Generalitat, presidit pel popular Carlos Mazón. Hui els equips negociadors han mantingut una nova reunió. Entre els eixos del futur executiu es troben abaixar impostos, reduir llistes d'espera i aportar llibertat a les famílies. Sí que se sap que el nou Consell tindrà 10 conselleries, dos de les quals seran de Vox. Podrien ser Agricultura i Serveis Socials. Carlos Mazón ha dit que és clau gestionar la Sanitat i l'Educació, que són les conselleries amb més pressupost. El pacte ha rebut hui el vistiplau públic del president dels populars, Alberto Núñez Feijóo, que l'ha justificat per la negativa del PSPV a facilitar un govern popular.

Europa regula la intel·ligència artificial. El Parlament europeu aprova la primera normativa d'intel·ligència artificial que evitarà la manipulació en el vell continent. A partir de hui, els 27 països de la Unió han de desenvolupar una llei que regularà la IA segons el nivell de risc. Quan major siga per als drets o la salut de les persones, majors seran les obligacions del sistemes tecnològics. Serà la primera llei integral del món sobre la intel·ligència artificial. Vol regular-la per a garantir millors condicions de creació i ús d'esta tecnologia innovadora. Entre altres coses, regularà també la utilització de veus i imatges falsificades. I els creadors d'estos sistemes intel·ligents hauran d'explicar de forma detallada com han entrenat la intel·ligència artificial. 

I també els hem contat que Monòver i Bicorb seran les capitals culturals de la Comunitat Valenciana. Agafaran el testimoni de Guardamar del Segura i Geldo, a l'Alt Palància, que són les capitals culturals valencianes enguany. Així ho ha decidit la comissió que avaluava les candidatures dels pobles que aspiraven a aquest títol i, en concret, les iniciatives que volen impulsar. Bicorb està reconeguda en la modalitat de xicotetes localitats. Ha presentat una proposta que inclou activitats musicals, recorreguts i exposicions pel patrimoni del municipi i activitats per a conéixer les tradicions del poble. El projecte posa en valor el seu patrimoni cultural, entre el que destaca la Cova de l’Aranya, que té la icònica pintura rupestre de la recol·lecció de mel. En el cas de Monòver, serà capital cultural en la modalitat de municipi de més de 5.000 habitants, amb un projecte que combina la programació que ja es fa en espais com el teatre, amb noves accions, adreçades al públic jove

En l'apartat econòmic, els hem parlat del negoci de la llana, que ja no és negoci. Els ramaders busquen solucions per a desfer-se de la llana perquè ja no poden vendre-la. Fa huit anys guanyaven 2.500 euros i ara han de pagar per a retirar-la. La Xina va deixar de comprar-ne definitivament l'any passat i en l'actualitat els ramaders hauran de pagar per a traure-la de les explotacions i destruir-la, ja que es considera un residu animal que necessita una gestió i un control molt exigents. El sector demana una solució a l'administració.

I de l'exterior. Vora 80 persones han mort en un naufragi en aigües del Mediterrani al sud de Grècia. Han rescatat vius un centenar de nàufrags, però els mitjans locals apunten que en el vaixell afonat podrien anar més de 400 migrants. Hi ha sis persones detingudes acusades de traficar amb vides humanes.

stats