13.07.2023 | Les notícies de la nit

30 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de la investidura de Carlos Mazón com a nou president de la Generalitat. Després de 5 hores i mitja de debat, els 53 vots de PP i Vox han fet Mazón nou president de la Generalitat. Es convertix així en el sèptim president de la Generalitat i el quint del Partit Popular, després d'Eduardo Zaplana, José Luis Olivas, Francisco Camps i Alberto Fabra. Les Corts han viscut una sessió àgil i sense sorpreses. Un Mazón satisfet i ja president de la Generalitat ha anunciat una vicepresidència d'Igualtat, a més de retallades en alguns impostos i l'eliminació del requisit lingüístic, entre altres mesures. Des de l'oposició, Ximo Puig ha oferit acords en violència masclista i pel que respecta a la llengua valenciana, mentre Joan Baldoví ha qualificat de pacte de la vergonya l'arribada de l'ultradreta al govern. La síndica de Vox, Ana Vega, ha advertit Carlos Mazón que el seu grup estarà vigilant perquè es complisca el pacte de govern a què van arribar els dos partits. 

A deu dies per a les eleccions generals, esta nit s'acaba el termini per a sol·licitar el vot per correu. Una opció que arribarà a xifres rècord. Correus ha reforçat el personal que treballa a les oficines. Fins a les 10 de la nit han estat obertes les oficines de les destinacions més turístiques com València, Gandia o Benidorm. Pel web de Correus, amb certificat electrònic, es podrà sol·licitar fins a la mitjanit. Correus també obrirà este cap de setmana en eixes localitats per a facilitar el lliurament de la documentació del vot per correu i la seua emissió. Recordem que el termini finalitza el dijous que ve, 20 de juliol. L'entitat postal ha formalitzat més de 20.000 contractacions de reforç, més de 2.000 a la Comunitat Valenciana. 

Les platges valencianes no tindran este estiu els drons de salvament que l'any passat van salvar 7 vides. El servei no ha arribat de la mà de la Generalitat, com en els últims anys, i els ajuntaments tampoc l'han contractat per ser una despesa elevada. Precisament 6 persones han mort ofegades en l'última setmana a la mar.

I en internacional, l'exèrcit ucraïnés compta ja amb les bombes de dispersió, o de raïm, subministrades pels nord-americans. El secretari general de l'ONU diu que no haurien d'utilitzar-se en el camp de batalla. Un centenar de països les han prohibides perquè despleguen xicotetes bombes que poden quedar soterrades durant anys i detonar al pas de civils, provocant greus ferides i amputacions. Tot i això, estan permeses als Estats Units, Ucraïna i Rússia. Vladímir Putin, assegura que si Kíiv ataca amb aquestes armes, agreujaran encara més el conflicte. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast. 

En cultura, la quarta edició d'Habitar, la Mostra de Dansa de Faura té com a protagonistes els ballarins i ballarines que ja han superat els 60 anys. Fins diumenge, l'escorxador i la casa gran de Faura seran els espais que acolliran diferents performances d'artistes experimentats com David Zambrano o Elena Córdoba per a desmitificar la caducitat del cos.

stats