13.05.2024 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat sobre l'endemà de les eleccions catalanes, que deixen un escenari incert amb una aritmètica complicada amb el PSC de Salvador Illa guanyant les eleccions amb 42 representats, però amb necessitat de pactar per a governar i amb Junts per Catalunya com a segona força, amb 35 escons, i reivindicant pactes entre els partits independentistes per a investir Carles Puigdemont. Enmig de totes estes equacions se situa Esquerra Republicana, que ha perdut 13 diputades i diputats, i que té tota la pressió per a donar suport o bé als socialistes o bé a Junts. Tant el socialista Salvador Illa com Carles Puigdemont, de Junts, han dit que es presentaran a la investidura. 

El Consell ha presentat el Pla Simplifica per a reduir la burocràcia a l'hora d'obrir un negoci. El termini màxim per a atorgar una llicència serà de tres mesos i, entre altres novetats, només una declaració responsable serà suficient per a iniciar una activitat comercial. Un pla que comporta una transformació tecnològica de l'administració i el canvi de 28 lleis, 46 decrets, 6 ordes i 448 articles. Tindran preferència els projectes d'interés autonòmic. S'augmenten les sancions, fins al milió d'euros, per a qui no complisca la llei. 

En economia, la sequera amenaça la producció de raïm de taula moscatell a la Marina Alta. Les organitzacions agràries alerten de pèrdues milionàries i reclamen ajudes directes. La Unió diu que s'ha perdut un 90% de la collita d'una campanya normal i calcula en 1,65 milions d'euros les pèrdues econòmiques.

Millora l'estat del veí d'Alzira ingressat en un hospital de Cancún des del 5 de maig després de patir un ofegament a la piscina de l'hotel. L'últim informe mèdic indica una bona evolució dels pulmons amb la possibilitat de despertar-lo del coma induït en els pròxims dies. Mentrestant, les associacions i negocis d'Alzira es bolquen per ajudar a pagar l'ingrés en l'hospital i alleujar la factura de 8.000 euros diaris que li costa l'estada. Estes i altres notícies, al nostre pòdcast. 

stats