13.02.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem homenatjat la ràdio. Un mitjà que, més d’un segle després de la primera emissió, continua sonant a tota hora i cada vegada més lluny. Un mitjà viu en evolució constant, que ha incorporat nous formats i que afronta reptes de manera permanent, on la veu continua sent el centre. La ràdio, àgil i pròxima, permet engrandir esdeveniments que podrien passar desapercebuts. Un mitjà que posa en relleu aspectes que podrien semblar xicotets, però que, en donar-los veu, creixen, com la iniciativa de l'IES Matemàtic Vicent Caselles Costa, de Gata de Gorgos, que va camí de posar en marxa una ràdio educativa. Hem parlat amb Ester Carpi, professora de música i una de les impulsores de l'emissora, i amb Salvador Bertomeu, mestre de pedagogia terapèutica i expert en ràdios escolars, per les quals ha rebut diversos reconeixements en forma de premis. 

Unides Podem, Compromís, ERC, la CUP, Junts per Catalunya, el BNG, Més País i EH Bildu han demanat la compareixença del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, perquè done explicacions pel cas del policia infiltrat, durant dos anys, en els moviments socials i antifeixistes del barri de Benimaclet, a València, i també pel cas de Barcelona. Aquestes infiltracions les ha destapades una investigació del mitjà 'La Directa'. Al barri de Benimaclet l'agent feia servir una identitat falsa i tingué un paper rellevant i de lideratge dins dels col·lectius en què va militar. Els sindicats policials recorden que la figura de l'agent encobert és legal, amb autorització de la Fiscalia o del jutjat. I, de fet, la setmana passada, al Senat, Fernando Grande-Marlaska ja defengué la tasca d'aquests agents, després que 'La Directa' també destapà que un d'ells va estar infiltrat en el moviment independentista català. Però, segons juristes consultats, la seua tasca pot considerar-se il·legal. Demà a les 9 del matí els col·lectius veïnals afectats han convocat una roda de premsa per a valorar aquesta informació. 

Canvien els lideratges a Compromís després del convuls procés de primàries, que ha estat a punt de desencadenar una crisi en el govern del Botànic. Els resultats fan ascendir gent jove en la llista, i deixen pràcticament fora històrics com Enric Morera. En el partit ja es plantegen repensar el procés.

La família d'Emma, que va morir dilluns passat d'una peritonitis, prepara una querella després de rebre els informes referents a les visites a urgències. Així ho ha anunciat aquesta vesprada el representant penal de la família de la xiqueta de Xèrica. Precisament els pares i l'advocat s'han reunit hui amb el conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, que també ha assenyalat que la Conselleria ha obert una investigació. 

Alentir el trànsit i donar més espai als vianants és l'objectiu que s'ha marcat l'Ajuntament d'Alacant, després de remodelar la façana litoral de la ciutat. Està previst que les obres duren huit mesos i ja ocasionen problemes de trànsit a l'avinguda dels Màrtirs de la Llibertat. L'Esplanada i el port augmenten de tres a cinc els passos de vianants, a qui es dona preferència i es recomana utilitzar el transport públic. 

Hui també és el Dia Internacional de l'Epilèpsia, una malaltia que afecta 65 milions de persones en tot el món. A la Comunitat Valenciana es diagnostiquen 2.500 casos cada any. Associacions de pacients i familiars reclamen més informació per a trencar estigmes socials. El fill de Lucía té tres anys i han tingut problemes per a trobar un centre educatiu.

stats