13.01.2023 | Les notícies de la nit

60 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de les diferències entre l'índex de preus al consum (IPC) general que està a la baixa i el preu dels aliments, que està disparat. Al desembre la inflació va quedar en el 5,5% a la Comunitat Valenciana, 5,7 al conjunt d'Espanya. Són xifres que encara no arrepleguen l'efecte de la baixada de l'IVA en els aliments bàsics, ni la supressió del descompte dels combustibles. L'altra cara de la moneda és la inflació subjacent, la que no inclou ni l'energia ni els aliments, que tanca el 2022 en màxims després d'escalar al 7%. 

També els hem parlat del tancament de negocis que provoquen la inflació, la pujada dels lloguers i els nous hàbits de consum. Vora 2.300 autònoms han tancat a la Comunitat Valenciana durant el 2022. La progressiva desaparició del xicotet comerç també provoca canvis als centres de les ciutats, que podrien quedar-se sense vida als carrers. 

Un dia més hem parlat de les discrepàncies sobre el cabal ecològic del Tajo al Segura. La Generalitat encara confia a convéncer el govern espanyol per a canviar la norma que retalla el transvasament Tajo-Segura. La consellera d'Agricultura parla de diàleg. Mentrestant, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page ja es presenta com a guanyador i des del govern central es demana evitar la demagògia perquè, asseguren, no hi ha cap regadiu en perill.

I en l'àmbit municipal Ciutadans comença a moure fitxa. A Sant Joan d'Alacant s'ha trencat el pacte de govern amb el PSPV-PSOE, on l'alcalde taronja ha decidit retirar les competències als regidors socialistes i donar-les als populars. El trencament entre Ciutadans i el PSPV ja es va produir a l'abril a Oriola i podria repetir-se a Castalla, Benejússer i altres localitats alacantines. 

Hui és el Dia Mundial contra la Depressió, i amb eixa commemoració s'intenta sensibilitzar, orientar i previndre la població sobre una de les malalties mentals més esteses al món. Ací, a la Comunitat Valenciana, 400.000 persones pateixen depressió. Això vol dir que pràcticament una de cada deu persones estan afectades. Durant l'any passat els centres d'atenció primària van atendre vora 162 pacients amb depressió. Amb una dada significativa: quasi el 73% eren dones i només un 28% homes. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast. 

stats