12.09.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de l'esclafit humit que ha patit la Plana Baixa. Portes rebentades, arbres caiguts, cotxes esclafats, carrers negats, és el que han provocat les ràfegues de vent de 90 quilòmetres per hora a Nules i 130 a Borriana. És per això que poblacions com Borriana, Nules, les Alqueries o la Vilavella s'han endut la pitjor part, de moment, sense danys personals. Abans d'arribar al litoral de Castelló, les tempestes han descarregat amb força a comarques com l'Alt Millars o els Serrans. Al Villar, el granís ha sorprés el veïnat vora les tres i mitja de la vesprada. Durant poc més de trenta minuts han caigut pedres d'un tamany considerable i molta aigua que, fins i tot, han afectat alguns comerços i han deixat sense llum bona part del municipi. En les pròximes hores les tempestes es desplacen cap a la Vall de Cofrents-Aiora i a les comarques centrals. 

En política autonòmica, nou enfrontament entre el govern i l'oposició al voltant del concepte de violència de gènere o masclista. PP i Vox han decidit que, a partir d'ara, les pancartes de les concentracions contra els assassinats masclistes parlen de "violència contra les dones". Amb aquesta modificació Vox accepta posar-se'n al darrere, el que no ho ha fet fins ara. PSPV i Compromís volien mantindre la condemna contra la violència masclista o de gènere i han dit que el PP torna a blanquejar la ultradreta.

Dos ciclistes han mort en un atropellament múltiple aquest matí a la carretera que va de Torrent a Montserrat. Un dels ciclistes ha mort en l'acte. El segon, ferit de gravetat amb politraumatisme, ha perdut la vida poc després d'ingressar a La Fe. La Guàrdia Civil ha identificat el conductor de la furgoneta, que ha fugit de l'accident. Els fets han passat poc abans de les 9 del matí, quan la furgoneta els ha passat a prop i només un dels tres ciclistes ha pogut esquivar-la. 

La Conselleria d'Educació ha obert expedient sancionador a Monbus, l'empresa concessionària del transport escolar d'una desena d'escoles de la Safor, la Ribera, l'Horta i la ciutat de València. Per segon dia consecutiu pares, mares i alumnat s'han trobat amb nombroses deficiències. Per la seua banda, l'empresa s'ha compromés al fet que demà el servei es prestarà amb normalitat. 

Els desastres naturals assoten el nord d'Àfrica. A Líbia, el cicló Daniel ha deixat, de moment, 3.000 persones mortes i 10.000 desaparegudes. Les autoritats han demanat a la comunitat internacional una intervenció humanitària urgent. Mentrestant, al Marroc vora 3.000 persones han mort i més de 5.000 estan ferides pel terratrémol del divendres. La Creu Roja i la Mitja Lluna Roja demanen solidaritat per a mantindre les tasques de rescat i ajuda a qui ha sobreviscut. La Unitat Militar d'Emergències ha muntat un campament base a Amizmiz, on s'ha desplaçat l'equip d'À Punt Mèdia, la periodista Amparo Fernández i el càmera José Carreño. Els equips de rescat busquen cossos davall les runes, tot i que ja no queda esperança de trobar supervivents. 

L'Ajuntament d'Alacant ha retirat un curs de tarot per a l'èxit empresarial oferit per l'Agència Local de Desenvolupament. El polèmic curs formava part dels continguts de l'Escola de Talent Femení. L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, ha afirmat que era una informació provisional i que el curs ja ha desaparegut de la definitiva. 

El preu de l'oli d'oliva ha pujat un 52% en només un any. L'associació de consumidors, Facua, ha analitzat 50 marques d'olis d'oliva verge i verge extra en 8 de les principals cadenes de supermercats i hipermercats d'Espanya. Denuncien que hi ha una diferència de 4 euros per litre en una mateixa marca d’oli segons l'establiment on la comprem. Per això, reclama al govern espanyol que investigue aquesta pujada al sector.

stats