12.07.2023 | Les notícies de la nit

30 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de com serà el ple d'investidura a les Corts Valencianes que designarà com a president de la Generalitat Carlos Mazón, després que haja deixat hui el càrrec de president de la Diputació d'Alacant. El seu objectiu era arribar a les Corts sense altres càrregues institucionals. Els populars volen que el debat es faça sense recés i que al migdia Mazón ja siga nomenat president per part de la presidenta de les Corts, Llanos Massó. 

El Consell presidit per Ximo Puig ha celebrat hui l'últim ple. S'ha fet un balanç dels 8 anys de governs del Botànic. Se'n van satisfets per haver posat, diuen, orde en la Generalitat. I asseguren que, tot i les dificultats d'una pandèmia i una guerra a Europa, deixen uns comptes equilibrats, transparents i amb rècord de despesa social. Ximo Puig ha dedicat un últim acte oficial com a president a agrair al personal sanitari l'esforç realitzat durant la pandèmia.

Mentrestant, continuen de manera discreta les negociacions per decidir qui presidirà la Diputació de València, que es constituirà divendres. El partit de Jorge Rodríguez, Ens Uneix, manté la clau del govern i insisteix que no votarà al candidat socialista, Carlos Fernández Bielsa, mentre Ximo Puig continue al capdavant del PSPV. Els socialistes han tancat un pacte amb Compromís al qual volen incorporar Ens Uneix si, diuen, realment volen evitar un govern de Vox.

El Parlament Europeu aprova la llei de restauració de la natura amb un resultat molt ajustat. Només 12 vots de diferència. L'objectiu de la norma és recuperar un 20% dels ecosistemes afectats per l'activitat humana. L'ONU, grups ecologistes, la indústria de l'energia renovable i els científics del clima estan a favor, però part del sector agrari europeu se situa a la contra, com també ho està el valencià. 

La cimera de l'OTAN a Lituània ha acabat amb qualificatius d'èxit entre els aliats i també del president ucraïnés, Volodímir Zelenski, tot i que no s'ha aconseguit marcar un calendari per a l'ingrés d'Ucraïna a l'Aliança. El G7 ha assegurat el suport econòmic al govern ucraïnés. 

I en cultura, els hem contat que la vellesa afecta la figuera de la Casa Museu Miguel Hernández. El seu estat de salut és bo, però presenta simptomatologia del pas del temps i un equip de l'Escola Politècnica Superior d'Oriola s'encarrega de mantindre-la amb cures pal·liatives. El teatre d'Alacant està de dol. Ha mort Guillermo Heras, director teatral, gestor cultural, fundador i exdirector del prestigiós cicle teatral Mostra de Teatre Espanyol d'Autors Contemporanis d'Alacant. El 1994 va rebre el Premi Nacional de Teatre. I hui també hem de lamentar la mort de l'escriptor txec Milan Kundera als 94 anys. 'La insuportable lleugeresa de l'ésser' o 'La broma' són algunes de les seues novel·les més conegudes, però també va escriure teatre i poesia. Aquestes i altres notícies, al nostre pòdcast. 

Programes

Més

Entrevistes

Més
stats