12.06.2023 | Les notícies de la nit

65 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem abordat la setmana de reunions, negociacions i pactes polítics que comença. Hui el PP ha tingut la segona reunió de cara a investir el seu candidat a la presidència de la Generalitat, Carlos Mazón. Ho ha fet amb Compromís, que ha reiterat la negativa de donar el seu vot a favor.

Demà els populars es reuniran amb Vox. La reunió ve precedida de les declaracions del portaveu de campanya del PP, Borja Sémper, que ha marcat una línia roja sobre el candidat de Vox, Carlos Flores, condemnat per maltractament psicològic a la seua dona fa vint anys. Sémper diu que Flores hauria d'estar fora de la política. 

Mentrestant els ajuntaments acceleren els pactes per a tancar els governs municipals. Tot apunta que les set principals ciutats de la Comunitat Valenciana tindran vara de comandament popular. A Elx i Torrent negocien els acords a contrarellotge. A pesar de ser el PSPV la força més votada en aquestes dues ciutats, el pacte entre els populars i Vox suma majoria en els dos casos. No es dona aquesta situació a València, Oriola, Alacant ni Castelló de la Plana, on el PP ha obtingut la majoria dels vots.

En paral·lel, comença l'exhumació de 128 víctimes de la Guerra Civil i la dictadura, soterrades a la vall de Cuelgamuros, l'antic Valle de los Caídos. És la fossa comuna més gran de tot l'Estat, amb més de 33.000 víctimes dels dos bàndols de la Guerra Civil. Fa dècades que molts familiars esperen que s'exhumen els cossos. Hem parlat amb algunes de les famílies valencianes que esperen poder recuperar les restes del seu oncle en aquesta primera fase d'identificació. 

En l'apartat judicial, el TSJ de la Comunitat Valenciana ha anul·lat alguns articles de l'ordenança contra la mendicitat i la prostitució de l'Ajuntament d'Alacant. Anul·la les multes de fins a 750 euros per dormir al carrer o per l'oferiment dels serveis de prostitució. La tramitació i aprovació d'aquesta ordenança va generar molta polèmica entre els partits polítics de l'oposició i també entre els col·lectius socials, que lluitaven contra la nova normativa a la qual qualificaven d'aporofòbica. 

De l'exterior, ens hem fet ressò de la mort als 86 anys l'exprimer ministre italià Silvio Berlusconi. Tres voltes primer ministre d'Itàlia, empresari multimilionari i personatge controvertit pels escàndols judicials i sexuals. Tindrà funeral d'Estat i capella ardent, que han instal·lat a la seua mansió.

I en cultura, hem connectat en directe amb Barcelona, on aquesta nit l'escriptor Josep Piera ha rebut el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. És el huité valencià qu el rep. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast.  

Programes

Més

Entrevistes

Més
stats