12.05.2023 | Les notícies de la nit

55 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat sobre les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, que ha confirmat que durant l'abril els preus dels aliments van baixar, quasi quatre punts després de dos mesos consecutius de pujades rècord per damunt del 16%. El mes passat se situava en el 12,8%. La ciutadania, en general, comença a notar un lleuger respir però Facua, l'organització de consumidors, trau la targeta roja: hi ha centenars de productes amb rebaixa d'IVA que han pujat al marge de benefici amb la conseqüència següent. Els aliments baixen però globalment la inflació, repunta al 4% a la Comunitat Valenciana. 

Primer dia de campanya per a les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig. Hem estat en directe per a informar-los dels principals actes dels grups amb representació parlamentària a les Corts: PSPV-PSOE, PP, Compromís, Ciutadans, Unides Podem - Esquerra Unida i Vox. Hem inaugurat així el bloc electoral, un espai que no respon a criteris periodístics, sinó a criteris de proporcionalitat establits per la Junta Electoral. Aquests temps són proporcionals als resultats obtinguts pels principals partits polítics en les últimes eleccions i són una mitjana dels comicis autonòmics i municipals del 2019. 

També hem informat de la visita de Pedro Sánchez a la Casa Blanca, convidat pel president dels Estats Units, Joe Biden. Feia sis anys que un president espanyol no visita la Casa Blanca. Han tingut converses sobre la guerra d'Ucraïna i sobre la pròxima presidència espanyola de la Unió Europea, que comença al juliol. També han avançat en acords bilaterals. Entre els temes tratats destaquen els moviments migratoris, assumptes de cooperació militar i econòmics. 

La pluja i la baixada de temperatures donen un respir al camp. Hui ha plogut en bona part del territori. L'aigua és molt benvinguda, però no serà prou per a alleujar el dèficit hídric que patim. Les reserves dels embassaments valencians encara no estan en situació dramàtica, però fa molts mesos que no plou en abundància. Les previsions de cara a la setmana que ve semblen un poc més optimistes. 

I en cultura, doble concert dels pegolins Smokings Souls aquest cap de setmana al Teatre Principal de València amb tot exhaurit, una de les últimes gires abans d'iniciar una parada indefinida anunciada per a l'any que ve. Serà aquesta nit i demà. També, cita destacada a Liverpool, on la il·licitana Blanca Paloma representa Espanya demà en Eurovisió. Hui, últim assaig general abans de la gala, i la cantant s'ha mostrat molt optimista. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast. 

stats