12.04.2023 | Les notícies de la nit

30 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat que la Generalitat i el Ministeri per a la Transició Ecològica invertiran un milió d'euros, 600.000 euros cada administració, d'urgència per a regenerar l'Alt Millars després de l'incendi de Vilanova de Viver. A més, el 4 de maig es constituirà la mesa de concertació postincendi. Allí s’explicaran els primers passos del camí cap a la regeneració. Ho ha anunciat esta vesprada la consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, que s'ha reunit amb alcaldes, alcaldesses i representants de les corporacions locals dels municipis afectats. Han insistit en la necessitat de recuperar els conreus abandonats que funcionen com a tallafocs en cas d'incendi.  

Una reunió que s'ha produït en el dia més càlid d'abril des del 2014. Mirant el mes de març, el del 2023 ha sigut extremadament sec a la Comunitat Valenciana. La precipitació acumulada ha sigut de 2,3 litres per metre quadrat, que és un 95% inferior a la mitjana climàtica normal. Segons afirma l'Agència Estatal de Meteorologia, este març ha sigut el més sec des d'almenys el 1950; és a dir, des de fa 73 anys. No hi ha precedents d'un març tan sec com el d'enguany i la primera desena d'abril i, probablement la segona, també tindrà un caràcter extremadament sec.  

A més, segons l'última actualització del Ministeri per a la Transició Ecològica, els embassaments valencians estan al 57% de la capacitat, tot i que l'any passat, en esta època, estaven al 64%. Per conques, la que millor està és la del Xúquer, al 61% de la capacitat total. I en situació més crítica trobem la del Segura, al 35%. Una situació de prealerta que ha fet que la Confederació del Segura demane als agricultors prudència a l'hora de regar. Els llauradors entenen les raons i evitaran consums excessius, però asseguren que això ja ho fan habitualment. El Ministeri d'Agricultura ha convocat la taula de la sequera per al 19 d'abril, per a avaluar les pèrdues al camp per la falta de pluja. 

En aquest context, al parlament andalús s'ha iniciat hui el tràmit parlamentari de la llei que regularitzarà 800 hectàrees de regadius del parc nacional de Doñana. La proposta normativa està provocant un fort enfrontament entre el govern espanyol i el d'Andalusia. La ministra per a la Transició Ecològica ha dit que recorrerà davant del Tribunal Constitucional contra la legalització dels regadius de Doñana. El president del govern d'Andalusia, Juanma Moreno, acusa l'executiu espanyol de manipular el sentit de la futura llei. A finals de març, la Comissió Europea va enviar un ultimàtum a Espanya perquè posara en marxa les mesures necessàries per a protegir la zona humida de Doñana, complint la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, abans de denunciar-ho de nou per a demanar una multa per l'incompliment reiterat. 

L'associació de veïns Gran Via Sud d'Alacant ha denunciat per prevaricació continuada el director general d'aigues de la Generalitat, Manuel Aldeguer. El col·lectiu veïnal l'acusa de no fer res per evitar fins a 27 abocaments il·legals que arriben al litoral d'Alacant. La conselleria de Transició Ecològica ja té en marxa un projecte per a solucionar definitivament el problema sense cap abocament al mar.

stats