12.02.2024 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat dels diversos incendis que s'han originat hui pel territori valencià, avivats pels forts vents. Al Ràfol d'Almúnia, a la Marina Alta, l'incendi està controlat, i a Xeresa i Simat de la Valldigna, a la Safor, estan estabilitzat i extingit, respectivament. Els bombers mantenen els focus principalment en els dos que encara continuen actius. Un al parc natural del Saler, on han desallotjat una trentena persones, on l'extinció evoluciona de manera favorable i on mantenen en vigilància els efectius. El foc s'ha originat almenys amb tres focus i, ràpidament, s'ha format una gran fumaguera blanca. Des d'agost passat són dèsset els incendis en aquest paratge natural. El veïnat ha mostrat indignació. L'altre incendi que preocupa és dalt de Sella, a la Marina Baixa. Hi ha una vintena d'habitatges desallotjats. Les fortes ràfegues de vent han impedit que els mitjans aeris puguen fer la seua tasca i es concentren perquè les flames no arriben al barranc. 

Huité dia de protestes del sector del camp, principalment concentrades al Vinalopó Mitjà i el Baix Segura. Entre les reivindicacions hi ha la denúncia per la competència deslleial que suposen els productes de països tercers. Denuncien el cost d'aplicar les normatives europees que no compleixen els productes que venen de fora. Les mobilitzacions continuaran aquest divendres, 16 de febrer. Les organitzacions agràries valencianes avisen que tallaran les autovies de Múrcia i Madrid des del municipi de Sant Isidre, al Baix Segura, i Villena, a l'Alt Vinalopó, d'on partiran en caravana. Hi haurà una tercera protesta que eixirà de Planes, al Comtat. A més, hui les pescateries tradicionals han decidit sumar-se de manera organitzada a les possibles mobilitzacions de la cadena pesquera. La Comissió Interfederativa de Confraries de Pescadors de la Comunitat Valenciana, Coincopesca, ha decidit que de moment no s'hi suma. 

Ford rebaixa de 750 a 500 els treballadors diaris afectats pel nou expedient de regulació temporal d'ocupació. Cobraran el 80% del sou i la situació durarà de demà al 28 de març. La plantilla reclama conéixer les alternatives de treball de la planta fins que arribe l'electrificació. Un acord signat entre la UGT, el sindicat majoritari, i l'empresa, al qual STM Intersindical no s'ha sumat.  

El cas Taula arriba demà al punt final. S'hi jutja el presumpte finançament il·legal del PP de València en temps de Rita Barberá. Anticorrupció ha insistit en l'acusació de frau electoral i considera l'exvicealcalde Alfonso Grau i l'exsecretària del PP en l'Ajuntament Mari Carmen García-Fuster els màxims responsables d'una situació que ha definit com "la cova d'Alí Babà". 

Els delictes contra la llibertat sexual comesos per menors augmenten un 45% en un any. És la conclusió de la memòria de la Fiscalia que ha presentat hui a les Corts. La fiscal superior de la Comunitat Valenciana, Teresa Gisbert, ha reclamat un pla nacional de formació afectivosexual als col·legis adequat a l'edat dels escolars per a tractar de previndre "el preocupant clar increment" de les agressions sexuals, sobretot entre menors, així com "una escola de pares" perquè tinguen ferramentes per a inculcar als fills "educació en valors d'igualtat, solidaritat i empatia" i eines per a controlar l'accés a la pornografia en les noves tecnologies. Sobretot, amb els que tenen menys de 14 anys. 

Rafah deixa de ser l'últim refugi al sud de la Franja. Allí es van refugiar un milió i mig de palestins i palestines després de la crida del govern d'Israel. Ara, aquestes mateixes famílies palestines desplaçades tornen a arreplegar les pertinences i deixen els campaments improvisats a la ciutat més pròxima a la frontera amb Egipte, per on entra l'ajuda humanitària a la Franja i on l'exèrcit d'Israel té previst llançar una imminent operació terrestre. L'ONU diu que l'entrada de tropes israelianes seria aterridora i faria un nombre extremadament elevat de civils morts. 

"Comptes pendents" és la campanya de nombroses organitzacions socials contra l'exclusió financera de les persones migrants i refugiades. Denuncia que el 80% de les incidències relacionades amb les entitats bancàries són denegacions d'obertures de comptes de persones migrants i sol·licitants d'asil per motius contraris a la legislació vigent. No tindre un compte els impossibilita iniciar en condicions òptimes una nova vida. Hem conegut més detalls sobre la campanya, amb la responsable de l'àrea d'incidència de Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat a València, Noelia Montagud. 

stats