12.01.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de la situació de Ciutadans. D'una banda, a la Comunitat Valenciana s'ha tornat a quedar sense veu a les Corts, a quatre mesos de les eleccions autonòmiques i municipals. La fins ara síndica de la formació, Ruth Merino, ha anunciat hui que dimitia de tots els seus càrrecs orgànics i deixava l'escó. De l'altra, la llista que impulsa Inés Arrimadas (encapçalada per Patricia Guasp i Adrián Vázquez) s'ha imposat a les primàries. Ha obtingut el 53,25% dels vots. La llista liderada pel vicesecretari general de la formació taronja, Edmundo Bal, ha obtingut un 39,34 per cent. 

Entre l'àmbit judicial i polític hem abordat la revisió dels casos de sedició i malversació. Amb la reforma del Codi Penal que ha entrat hui en vigor, el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha retirat el delicte de sedició a l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, a Toni Comín i a Lluis Puig, però els manté el delicte de malversació. Per la seua part, el jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, ha demanat a la Fiscalia que revise les penes sol·licitades en el cas del Càrtel del Foc, en aplicació d'aquesta reforma. Per aquest cas està encausat l'exconseller popular Serafín Castellanos, a qui demanen una pena de 21 anys de presó per l'adjudicació de contractes per a l'extinció d'incendis. 

I hui, nou capítol en la guerra de l'aigua pel transvasament del Tajo-Segura ja que continuen les posicions confrontades entre el govern espanyol i la Generalitat. Tot gira al voltant d'una disposició addicional retirada que establia la revisió del cabal del Tajo l'any 2025, quan s'ha d'aplicar el cabal ecològic, com defensa la consellera d'Agricultura Isaura Navarro. Un acord que ara nega la ministra de Transició Ecològica Teresa Ribera. 

L'autoconsum d'energies fotovoltaiques s'ha quadruplicat en quatre anys. Són dades de la Conselleria de Transició Ecològica i confirmen l'augment de la instal·lació de plaques solars en les teulades de moltes vivendes de la Comunitat Valenciana. Però hi ha diverses modalitats per a l'autoconsum i també cal buscar la companyia elèctrica que més convé a la butxaca.

I com a tema destacat, hem parlat de la visibilització de la disfàgia a través de les xarxes socials. Es tracta d'una malaltia que impedeix menjar i beure líquids i també aliments sòlids i obliga les persones que la pateixen a menjar-ho tot triturat. Una jove de 21 anys de Benirredrà s'ha proposat donar a conéixer aquest problema a través de TikTok i d'Instragram i ja ha aconseguit milions de visites. Es tracta de Núria Jordà, que ens ha explicat com se sent una jove quan ix a menjar fora de casa. Aquesta malaltia afecta principalment persones majors que en molts casos pateixen desnutrició per no poder menjar en condicions. Aquests i altres temes, al nostre pòdcast.

stats