11.05.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem donat compte dels actes d'inici de campanya electoral dels partits polítics amb representació a les Corts, tot i que oficialment aquesta comença a la mitjanit. Comencen dues setmanes intenses a la recerca de cada vot, que pot ser decisiu per a decantar el resultat final, cap a una reedició del Botànic o cap a un govern del PP i Vox. Els partits inicien aquest camí coneixent el resultat de l'últim baròmetre del CIS, que pronostica que les forces d'esquerres repetirien en el govern valencià, amb el Partit Popular com a força més votada. La disputa del nostre territori s'ha convertit en fonamental per als partits en clau espanyola. Prova d'això és el desembarcament de ministres socialistes i d'Unides Podem, i també aquest matí a València del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. 

El Consell de Ministres ha aprovat més de 2.000 milions d'euros per a pal·liar els efectes de la sequera. Entre les mesures aprovades, s'inclouen actuacions urgents en els territoris més necessitats amb inversions a la conca del Segura i del Xúquer. També ajudes directes per al camp que els agricultors valencians afirmen que seran testimonials a la Comunitat Valenciana. 

La proliferació de trens d'alta velocitat de baix cost a València ha multiplicat exponencialment els problemes de contaminació acústica en els edificis que voregen les vies del tren. Sorolls que quasi tripliquen els límits permesos. Alguns veïns s'han unit per a demanar una reunió urgent amb els tècnics d'ADIF per a solucionar aquest calvari. 

Un equip investigador de la Universitat Politècnica de València i de la Fundació Fisabio treballa en un projecte experimental amb persones malaltes d'Alzheimer. Amb un sistema de creació d'imatges i músiques busquen incrementar la motivació, la creativitat i la interrelació d'aquestes persones que, amb la malaltia, es tanquen en un món desconegut. Fan sessions individuals i concerts en els quals participen en directe i a distància, des de València i Canals. 

València compta des de dissabte amb el millor museu d'Europa. Es tracta de l'ETNO, el Museu Valencià d'Etnologia. En 'Les notícies de la nit' el director, Joan Seguí, ha destacat la importància del premi per a aconseguir atraure a més públic. També ha detallat que els seus objectius està continuar tractant, revisant, explorant temàtiques de la cultura tradicional i popular valenciana. I continuar aprofundint en la manera de fer de l'Etno, una manera molt contemporània, visualment molt atractiva i que arribe a la gent. 

stats