11.04.2023 | Les notícies de la nit

30 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat que 19 dies després de declarar-se l'incendi forestal de Vilanova de Viver, el Consorci Provincial de Bombers de Castelló l'ha donat per extingit. El foc ha cremat de forma desigual més de 4.700 hectàrees d'alt valor ecològic de l'Alt Millars. Les imatges aèries obtingudes amb un dron al llogaret de Los Calpes, a la Pobla d'Arenós, han evidenciat la importància dels paisatges en mosaic per a frenar l'avanç del foc. Els conreus de secà actius han format clapes capaces de trencar la monotonia del paisatge boscós i alhora han ajudat a contenir el foc. Mentrestant, en altres llocs l'incendi es va accelerar i va cremar l'extens pinar. El ple del Consell del dia 14 serà a Montanejos, un dels municipis afectats per les flames. El Consell té previst aprovar en aquest ple l'expedient de les indemnitzacions directes del veïnat que té propietats afectades per l'incendi.

En un dels pobles de l'Alt Millars desallotjat per l'incendi que hui han extingit, Montanejos, l'11 d'abril del 1993, ara fa trenta anys, un grup de feixistes va assassinar Guillem Agulló. Per a homenatjar-lo, a Burjassot, la Comissió 30 Anys amb Guillem ha convocat una concentració, cercavila i lectura de manifest. El pare d'Agulló ha assegurat que cal estar preocupats perquè l'extrema dreta no avance. Alhora que ha expressat que l'afluència de gent a l'acte evidencia que la memòria de Guillem és viva i que la seua reivindicació de lluita i de drets continua. 

I de l'exterior, Itàlia ha declarat "l'estat d'emergència" per la crisi migratòria de les últimes setmanes. En les últimes 24 hores, la Guàrdia Costanera ha interceptat dos vaixells en què anaven 800 i 400 persones. El director de Protecció Civil italià ha afirmat que en les últimes hores han arribat més de 3.000 migrants a les costes italianes, i que simplement cap govern pot assumir l'arribada de mil migrants al dia. L'estat d'emergència durarà sis mesos i s'aplicarà en tot el territori. Les mesures enduriran la legislació actual i tindrà un finançament de cinc milions d'euros, de moment.

stats