11.01.2023 | Les notícies de la nit

60 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de la concentració de milers de regants i llauradors de les comarques del sud i de les províncies de Múrcia i Almeria contra la retallada del transvasament del Tajo al Segura. Ho han fet davant del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Exigeixen un canvi del nou pla de la conca del Tajo que incrementa els cabals ecològics del riu. Aquesta vesprada, la consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, s'ha reunit amb el secretari d'estat del Ministeri, Hugo Moran, per a traslladar-li les reivindicacions del Consell i els regants. Ha insistit que el pas del Ministeri no respecta el pactat en el Consell Nacional de l'Aigua. El pròxim dijous 19 de gener està previst que el Consell d'Estat decidisca sobre el decret que regula l'explotació del Tajo. Damunt de la taula té 5.000 fulls d'al·legacions de totes les comunitats afectades, entre elles la nostra. L'última paraula la tindrà el Consell de Ministres. 

Les patronals del taulell i les frites i esmalts han demanat més concreció en les ajudes anunciades pel govern espanyol. Ascer i Anfecc han agraït la visita de la ministra d'Economia, Nadia Calviño, hui a Castelló, però li han reclamat més agilitat en les ajudes i detallar quina és la quantitat que rebrà el sector. Per part del sector de les frites i esmalts, la preocupació és saber si finalment estaran dins dels sectors bonificats. 

 

El tècnic municipal de Mislata ha negat irregularitats en l'accident de l'unflable on van morir dues xiquetes. Hui ha declarat davant del jutge, que ha decidit prorrogar sis mesos més la investigació per a determinar les responsabilitats en l'accident. El tècnic argumenta que no hi va haver cap irregularitat administrativa. L'afirmació contradiu l'informe del pèrit judicial, que constatava les deficiències i qüestionava la tasca de supervisió de l'Ajuntament de Mislata. 

El Tribunal Constitucional ja té nou president: Cándido Conde-Pumpido, del sector progressista, que s'ha imposat per només un vot a Maria Luisa Balaguer, l'altra candidata. Estarà al capdavant de la institució tres anys. La vicepresidència serà per a Inmaculada Montalbán, una altra progressista. I això suposa trencar amb la tradició que siga un magistrat del grup minoritari, en aquest cas conservador, el que ocupe la vicepresidència de l'alt tribunal. 

De l'exterior, Rússia ha destituït el cap de les forces armades que combaten a Ucraïna. La decisió coincideix amb la batalla entre els dos bàndols per controlar Soledar, al Donbass. I al Brasil, tres dies després de la insurrecció, hui ha sigut una nova jornada de detencions, però en aquest cas d'autoritats i de persones que es considera que poden estar darrere del vandalisme de diumenge. El futur de l’expresident Bolsonaro, que està als Estats Units, és encara una incògnita.

I en cultura, el Museu de Belles Arts de València ha retirat d'una exposició quatre escultures no originals de Benlliure. Es tracta de quatre bustos de Blasco Ibáñez, Sorolla i Emilia Torrente que s'havien inclòs en una mostra inaugurada l'octubre passat, coincidint amb l'any Benlliure. En declaracions a À Punt, la família de l'artista explica que havien reclamat que es llevaren per respecte a l'obra de l'escultor. À Punt ha intentat sense èxit obtindre l'opinió del director del Museu i comissari de l’exposició, Pablo González Tornel. Aquestes i altres notícies, en el pòdcast.

stats