10.05.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les Notícies de la nit' hem informat que l'estiu passat es van produir 337 morts atribuïbles a les altes temperatures. Van ser més del doble que les de l'any 2021, coincidint amb l'estiu més càlid des que hi ha registres, almenys des de 1961. En aquest context, hui la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat la modificació del reglament de prevenció de riscos laborals per a prohibir treballar en algunes activitats professionals a l'aire lliure quan hi haja avís roig o taronja per calor. La mesura s'aprovarà demà en un Consell de Ministres extraordinari que també abordarà mesures contra la sequera davant del que és el principi d'any més sec dels últims quaranta, segons l'Aemet. L'executiu espanyol té sobre la taula possibles ajudes directes que reclama el camp, una flexibilització de la PAC i la inversió en noves infraestructures. 

Mentrestant, la consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, ha anunciat que la taula de la sequera de la Comunitat Valenciana ja li va demanar al govern espanyol tres aspectes fonamentals per al camp valencià: una major expansió del regadiu, que no entre en vigor el quadern digital i, sobretot, ajudes urgents per als cultius de secà. 

La salut mental encapçala per primera vegada en 29 anys les telefonades dels menors d'edat al telèfon de la Fundació ANAR, segons reflecteix l'informe anual de 2022. Només l'any passat es van atendre més de 217.000 peticions d'ajuda de xiquets, xiquetes i adolescents. El 45% van ser per problemes de salut mental. Preocupa la conducta suïcida que s'ha multiplicat per 35 en els últims anys. Només l'any 2022 van atendre 4.554 casos d'ideació o intent de suïcidi entre menors. La violència contra els menors és la segona causa de petició d'ajuda de xicalla i adolescents. Violència de gènere, agressió sexual o maltractament físic i psicològic són els motius principals. 

La Conselleria de Sanitat Universal s'ha vist obligada a tancar el centre de salut del barri de la Coma, a Paterna, després que tota la plantilla estiga de baixa arran que ahir un metge fora agredit per un pacient. La gota que ha fet vessar el got perquè denuncien que pateixen agressions contínues per part d'alguns usuaris. Els sindicats han demanat una reunió urgent amb el comité de seguretat i salut per a tractar el tema. Des de la conselleria ja es treballa per a cobrir les places i la previsió és que es puga reobrir de manera progressiva a partir de la setmana que ve.

Altea acull des de hui i fins dissabte la vintena edició del projecte educatiu de Com sona l'ESO. Una trobada anual d'alumnat i professorat d'instituts de secundària i batxillerat de Catalunya, Illes Balears i Comunitat Valenciana en la qual conviuen per a dur a terme un gran repte musical: un gran concert conjunt amb peces que s'ha treballat prèviament en les aules de música. Són vora 1.500 alumnes entre l'orquestra i a l'escenari. Enguany l'estrena absoluta de l'obra 'La persona més feliç del món' serà divendres a les 22 hores a l'aparcament del Camí de l'Algar. Prèviament, aquesta vesprada, s'ha presentat 'Ballem Altea'. 

stats