10.02.2023 | Les notícies de la nit

61 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' de hui els hem parlat de la reunió informativa que hui ha tingut el veïnat de les comarques de la Plana Alta i el Baix Maestrat per a analitzar la situació després d'aprovar el govern espanyol el macroprojecte solar Magda, que afecta 12 municipis i que té un impacte sobre 500 hectàrees productives. Són vora 260.000 els panells solars que s'hi volen instal·lar. El veïnat ha convocat una concentració a les Coves de Vinromà el 26 de febrer i el 25 de març a Cinctorres. No descarten traslladar les protestes a Madrid davant del Ministeri per a la Transició Ecològica. 

També ens hem fet ressò de la investigació oberta per la Conselleria de Sanitat després de morir una xiqueta de 12 anys de Xèrica (Alt Palància) per una peritonitis. El pare i la mare denuncien que la van portar a urgències en tres ocasions, dues vegades al Centre de Salut de Viver i una, a l'Hospital de Sagunt. No entenen per què no li van diagnosticar la malaltia. La xiqueta va morir una setmana després. El poble de Xèrica continua consternat. 

El Consell aprovarà en el ple de la setmana que ve el recurs contra la retallada del Tajo-Segura. La consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, ha firmat la petició per a iniciar un recurs en què ja treballen els lletrats de la Generalitat. Una vegada aprovat, hui s'ha publicat el Pla Hidrològic en el 'Butlletí Oficial de l'Estat'. La síndica del Partit Popular, María José Catalá, ha assegurat que també en la Diputació d'Alacant presentaran un recurs.

Últimes hores de votació en les primàries de Compromís. A la mitjanit es tanca la votació telemàtica i la votació presencial acabarà demà a les 8 de la vesprada. Hi ha més de 43.000 persones inscrites i el principal focus està en l'elecció del cap de llista per Alacant, amb la incògnita de saber si serà la vicepresidenta Aitana Mas o el portaveu de la coalició a la Diputació d'Alacant, Gerard Fullana. 

Mor el director de cine Carlos Saura als 91 anys, autor de pel·lícules com 'La caza', 'Cría Cuervos' i '¡Ay, Carmela!' Ha mort just la vespra del dia en què havia de rebre a Sevilla el Premi Goya d'Honor. Saura va ser el cineasta del temps i la memòria: la història d'Espanya es pot contar a través de les seues pel·lícules. I la seua passió per la música va quedar gravada en la trilogia del flamenc. 50 pel·lícules en 60 anys de treball. L'última, 'Las paredes hablan', és un documental sobre l'evolució de l'art a les parets, que va presentar a penes fa uns dies.

stats