10.01.2023 | Les notícies de la nit

65 min.
tp

Hui en les 'Notícies de la Nit', hem informat sobre la decisió de la Conselleria de Sanitat de facultar metges i les metgesses dels serveis d'urgències i d'especialitats per a emetre baixes i altes. Una facultat que fins ara només tenien en Atenció Primària. La conselleria ha enviat aquest matí una instrucció a tots els departaments de salut perquè posen en marxa aquest nou servei, tot i que serà de manera progressiva. L'objectiu de Sanitat Universal és facilitar el tràmit i, sobretot, alleugerir la càrrega de faena dels metges i de les metgesses de família. L'habilitació arriba després que, ahir, el personal mèdic d'atenció primària donara suport majoritari a una iniciativa del Fòrum de Metges per a no firmar cap baixa que els arribe d'altres serveis.

La Generalitat ha al·legat contra els canvis introduïts en el nou pla del Tajo que reduirà el transvasament al Segura. Ho ha fet davant el Consell d'Estat. El govern valencià demana la paralització del decret perquè, argumenta, incompleix el que es va pactar al Consell Nacional de l'Aigua i vulneraria els principis de seguretat jurídica i lleialtat institucional. La ministra per a la Transició Ecològica demana que no es reòbriga la guerra de l'aigua, la vespra de la manifestació de Madrid on hi haurà presència del govern valencià.

L'Organització Mundial de la Salut no creu que l'onada covid a la Xina siga una amenaça directa per a Europa però alerta de la variant Kraken. Les veus expertes diuen que oficialment encara no s'ha detectat aquesta variant, que arriba dels Estats Units, a la Comunitat Valenciana, però estan segures que arribarà. Amb aquestes noves variants les autoritats tornen a fer una crida a la vacunació massiva. A Castelló de la Plana hui s'ha programat una nova jornada de doble vacunació sense cita prèvia.

També els hem informat de les ajudes públiques per a rehabilitar habitatges en barris vulnerables o degradats a la Comunitat Valenciana. Beneficiarà 23 municipis. En total, més de 90.000 metres quadrats a tota la Comunitat Valenciana. El 80% dels diners destinats venen dels fons europeus Next Generation.

La Conselleria d'Agricultura augmentarà les indemnitzacions per als llauradors que arranquen els arbres en la lluita contra la plaga de la xilel·la, que afecta principalment els ametlers. El Consell ha actualitzat hui el mapa de la plaga i suma un nou poble del Comtat: Benimarfull. La plaga s'estén per 63 municipis del Comtat, la Marina Alta i la Marina Baixa i l'Alcoià. Les associacions de llauradors es queixen que arrancar arbres no és cap solució perquè el bacteri té reservoris en plantes com el romer o la sàlvia. Aquestes i altres notícies, al nostre pòdcast.

stats