09.12.2022 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat sobre la Declaració d'Alacant, un acord fruit de la cimera MED 9, que inclou propostes energètiques que es presentaran dimarts que ve, 13 de desembre, en el Consell de Ministres d'Energia de la Unió Europea. Entre les mesures, l'aplicació d'un límit dinàmic, en lloc de fix, al preu del gas que s'ajuste a les fluctuacions del mercat. També han reafirmat el paper dels països del sud com a garants del subministrament d'energia per als països del nord d'Europa en aquests moments. Una aposta ferma per les energies renovables, on s'emmarcaria el projecte de la conducció d'hidrogen verd signat este matí. I per descomptat, una reforma fiscal que afavorisca les economies dels països d'Europa, sense posar-ne en perill el futur ni la transició ecològica. 

El Tribunal Superior de Madrid ha suspés cautelarment la resolució del Ministeri de Transició Ecològica que deixava en mans de l'Autoriat Portuària de València la decisió sobre les declaracions d'impacte ambiental. L'única feta és del 2007 i el port considera que és perfectament vàlida, a pesar de les modificacions que ha patit el projecte d'ampliació. La potestat per a decidir tornaria ara a Ports de l'Estat. Els col·lectius contraris a les obres ho celebren, perquè sempre han criticat que els organismes estatals es llavaren les mans sobre aquesta qüestió. L'Autoritat Portuària s'ha estimat més no valorar la resolució.

El PSOE i Unides Podem, de manera conjunta, i Esquerra Republicana, per la seua part, han presentat esmenes a la reforma de Codi Penal. Un projecte de llei que en principi solament anava a derogar el delicte de sedició, però que ara podria reformar la malversació o inclús introduir un nou delicte, el d'enriquiment il·lícit. 

El govern espanyol vol aprofitar la reforma exprés del Codi Penal per a modificar el sistema d'elecció dels membres del Tribunal Constitucional, una renovació que el sector conservador del poder judicial bloqueja des de fa tres mesos. En conéixer aquesta proposta, els vocals del sector conservador han demanat un ple extraordinari urgent per a elegir els dos membres que li pertoquen designar abans que entre en vigor la reforma del govern. 

Enric Benavent s'ha retirat dels focus mediàtics i descansa per a prendre possessió demà definitivament del nou càrrec d'arquebisbe de València. Abans el nou arquebisbe de València no ha eludit cap pregunta de la premsa, davant de la qual ha començat per dir que aposta per reforçar les mesures contra els casos de pederàstia en l'Església. Entre les seues prioritats està que el valencià –diu– deixe de ser un problema als temples.

stats