09.06.2023 | Les notícies de la nit

65 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem abordat el procés de conformació de la coalició Sumar, que impulsa Yolanda Díaz, de cara a les eleccions del 23 de juliol. Quasi al límit, tres hores abans que s'acabara el termini, Sumar ha arribat a un acord amb Podem per a anar junts en totes les circumscripcions, malgrat les amenaces de la direcció dels morats que anirien en solitari a la Comunitat Valenciana a causa de les exigències de Compromís i també malgrat les denúncies de vetos per part de l'equip de Yolanda Díaz a la ministra Irene Montero perquè no vaja en les llistes. 

Una coalició a la qual s'han integrat un total d'11 partits, entre ells Compromís i Esquerra Unida del País Valencià, que tindran els tres primers llocs de la llista per València (els dos primers per a la coalició valencianista). L'acord preveu que Compromís tinga el número 2 de totes les circumscripcions i que Sumar designe el cap de llista per Alacant. En el cas de Castelló, el número 1 l'ocuparà un nom de consens. L'acord arreplega tindre autonomia parlamentària, un fet que es traduiria en disposar d'un grup valencianista propi a la cambra baixa sempre que es donen els números necessaris.

Mentrestant, a Vilafranca, als Ports, massiva manifestació en rebuig al tancament anunciat per Marie Claire, una empresa històrica i cabdal en el teixit econòmic i social de la comarca. La protesta ha coincidit amb la segona reunió negociadora de l'ERO, que afecta 300 persones, i amb una taula d'alcaldes i alcaldesses dels municipis afectats. Demanen solucions per a la viabilitat de la fàbrica. 

Encara en economia, el Ministeri d'Indústria ha avançat el calendari per a la segona convocatòria del Perte del cotxe elèctric, fons europeus que podrien servir d'impuls definitiu a l'arribada de Tesla a la Comunitat Valenciana. Això significa que abans que acabe l'any ja arribarien els fons europeus que pot rebre l'empresa nord-americana per a la seua gigafactoria que té Xest encarrilada com la ubicació favorita. La connexió directa amb l'A-3, a un pas de l'A-7, a 40 minuts del port de València i amb el corredor mediterrani ferroviari en perspectiva hi juguen a favor. 

I en un dia amb un vent de ponent que ha fet augmentar les temperatures, els recordem que el 80% dels ofegaments infantils tenen lloc en piscines privades, on no hi ha socorristes. Les desgràcies passen sempre en piscines de xalets o comunitats, on pensem que tot està controlat. Estos espais aquàtics poden ser molt perillosos, especialment per als menors de 5 o 6 anys. En eixes edats per poca aigua que hi haja pot haver-hi un ofegament, com adverteixen les veus expertes. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast. 

stats